Hrvaška predstavlja velikodušne subvencije za nakup električnih avtomobilov

Višina subvencije bo lahko znašala do 40 odstotkov vrednosti novega avtomobila.

Hrvaška predstavlja velikodušne subvencije za nakup električnih avtomobilov (foto: Profimedia) Profimedia
6. 7. 2020

Nakup električnega avtomobila je pri nas in po svetu investicija, ki se jo marsikatero gospodinjstvo še ne želi lotiti, deloma zaradi nizkega dometa vozil, deloma pa tudi zaradi cene same. Pri tem so kupcem sicer v veliko pomoč državne subvencije – zanje v Sloveniji skrbi Eko sklad, njihova višina pa znaša 6.000 evrov za nakup novega električnega avtomobila. Primerljivo z nekaterimi evropskimi državami in hkrati precej manj kot na Hrvaškem.

Naši južni sosedi so tako prav danes objavili razpis za nakup električnih vozil v vrednosti 44 milijonov kun (približno šest milijonov evrov), pri čemer bodo sredstva, ki jih zajema razpis namenjena tako podjetjem, kakor tudi fizičnim osebam – vsakemu sektorju polovica zgoraj navedenega zneska.

Očitno pa bodo sredstva porabljena precej hitro. Višina subvencije bo namreč znašala od 5.000 kun (661 evrov) za nakup električnih koles (opcija, rezervirana zgolj za podjetja) pa vse do 400.000 kun (52.900 evrov) za nakup električnih avtobusov – prav tako opcija, rezervirana zgolj za pravne osebe. Subvencija za nakup električnega osebnega avtomobila medtem znaša kar 70.000 kun oziroma 9.257 evrov.

Razlika le še 1.500 evrov

Višina subvencije za nakup električnega avtomobila je enaka za vse, fizične in pravne osebe, edini pogoj pa je, da ta znesek ne presega 40 odstotkov vrednosti novega avtomobila. Proces podeljevanja subvencij podjetjem se je sicer pričel že danes, splošna populacija pa bo na vrsto prišla prihodnji ponedeljek, 13. julija.

Kot rečeno bodo nove subvencije občutno pripomogle k znižanju cen električnih avtomobilov in jih v nekaterih primerih skoraj izenačile s cenami klasičnih avtomobilov z motorji z notranjim izgorevanjem. Takšen primer je recimo Renault Twingo Z.E., za katerega bo potrebno, upoštevajoč subvencijo, potrebno odšteti le še 84.900 kun ali dobrih 11.200 evrov. Za primerjavo: za osnovno opremljenega Twinga je na Hrvaškem potrebno odšteti vsaj 73.650 kun oziroma dobrih 9.700 evrov.