Hyundai odpravlja največjo pomanjkljivost Kone

Sistem trifazne polnilnice naj bi prišel prihodnje leto.

Hyundai odpravlja največjo pomanjkljivost Kone (foto: Hyundai) Hyundai
9. 5. 2019

Hyundai Kona je eden izmed električnih avtomobilov, ki že vse od prihoda na trg dobiva veliko pozornosti, tako kupcev kot novinarjev. Vseeno pa je bila večina tistih, ki so avtomobil preizkusili (na omenjeno težavo smo na testu opozorili tudi pri Avto magazinu), enotnega mnenja, da je velika pomanjkljivost avtomobila ta, da ga je na klasičnih javnih in hišnih polnilnih mestih mogoče polniti le prek izmeničnega enofaznega toka. A kot vse kaže, so pri Hyundaiju prisluhnili kritikam.

Hyundai je namreč pred dvema dnevoma javno naznanil (nato pa sporočilo umaknil s spleta), da bo s prihodnjim letom pripravil nekatere posodobitve za Kono, med katerimi bo trifazna polnilna postaja, ki bo vgrajena v avtomobil, moč polnjenja pa bo znašala 11 kilovatov. Do zdaj je bilo namreč Kono mogoče na polnilnicah z izmeničnim tokom polniti le z močjo do 7,4 kilovata, kar je seveda občutno podaljšalo čas polnjenja. Seveda bo novost omogočila polnjenje prek 22-kilovatnih javnih polnilnic.

Omenjeno novost bi sicer lahko dobili tudi Kijini modeli, ob tem pa je treba omeniti tudi to, da bodo v Koni vzpostavili še sistem Hyundai Blue Link za večjo povezanost med mobilnim telefonom in infozabavnim sistemom. O njem smo sicer pred dnevi že pisali v povezavi s Hyundaiem Ioniqom, po slednjem pa bo Kona s posodobitvijo povzela še infozabavni sistem.