Infiniti Prototype 10 združuje podobo klasičnega spyderja in tehnologijo elektromotorjev

Bolj kot na prototip pa želi Infiniti opozoriti na možnosti, ki jih bodo prinesli električni pogonski sklopi v ne tako oddaljeni prihodnosti.

Infiniti Prototype 10 združuje podobo klasičnega spyderja in tehnologijo elektromotorjev (foto: Newspress) Newspress
24. 8. 2018

Infiniti morda ni znamka, ki bi jo povezovali s klasičnimi roadsterji, kakršne so predvsem v desetletjih pred drugo svetovno vojno in kmalu po njej izdelovali v Veliki Britaniji, pa tudi v ZDA, Nemčiji in Italiji. Ne nazadnje gre za eno izmed novejših znamk v avtomobilskem svetu, ki veliko pozornosti namenja naprednim tehnologijam. Kljub temu pa se znajo tudi pri Infinitiju ozreti v preteklost, kar dokazujejo z najnovejšim konceptom, poimenovanim Prototype 10.

Kot so dajali slutiti s prvimi pred dnevi predstavljenimi skicami, gre namreč za klasično/retro oblikovanega roadsterja in hkrati nadaljevanje lani predstavljenega koncepta Prototype 9, ki je luč sveta pred letom dni prav tako prvič ugledal v Montereyju. Vseeno pa se novinec od predhodnika močno razlikuje že po filozofiji 'looked back to go forward', ki narekuje sožitje klasičnega dizajna in moderne tehnologije.

Prihodnost bo električna

»Pri oblikovanju koncepta Prototype 10 smo želeli raziskati, kako bodo Infinitijevi avtomobili videti v prihodnosti, ko bodo na trg prišli električni pogonski sklopi. Ideja 'čistega' avtomobilizma se kaže v čistih, v nebo usmerjenih površinah, ki s pomočjo preprostih geometrijskih oblik predstavljajo vidno povezavo med elektrifikacijo in neposredno močjo,« je dejal Karim Habib, generalni direktor Infinitijevega oddelka za dizajn.

O pogonskem sklopu pri Infinitiju niso izgubljali pretirano veliko besed. Znano je le to, da bo za pogon koncepta skrbela električna energija, hkrati pa je to tudi napoved namere japonske znamke o elektrifikaciji celotne modelne palete po letu 2021. Vsi pogonski sklopi bodo tako bodisi hibridni bodi v celoti sestavljeni zgolj iz elektromotorjev, kar pa pri Infinitiju vidijo kot veliko prednost. »Elektrifikacija ponuja nove možnosti oblikovanja in zasnove avtomobilov. Pri postavitvi elektromotorjev in baterij, pa tudi motorjev z notranjim zgorevanjem tako ne bo več fizičnih omejitev. Prototype 10 je dokaz, kako lahko električni pogonski sklop umestimo v elegantno, lahko in drzno karoserijo, zaradi česar smo lahko na novo razmislili o zasnovi avtomobila,« je še dodal Habib.