Kijin skrivnostni električni koncept bo štirivratna športna limuzina

Koncept predstavlja tudi nekaj neobičajnih rešitev, izmed katerih pa nekatere zagotovo ne bodo doživele proizvodnje.

Kijin skrivnostni električni koncept bo štirivratna športna limuzina (foto: Kia) Kia
27. 2. 2019

Kia je pretekli teden kar nekoliko presenetila z objavo fotografije novega električnega koncepta, ki bo svoj debi doživel že na prihajajočem avtomobilskem salonu v Ženevi. Že sprednji del avtomobila je namreč nakazal, da gre za športno oblikovan avtomobil, s katerim želijo dokazati, da lahko tudi električni avtomobili vsebujejo dušo oziroma »ujamejo srce in ga pripravijo do tega, da bo bilo še nekoliko hitreje in dlje,« kot je takrat dejal Gregory Guillaume, podpredsednik Kijinega evropskega oblikovalskega studia.

Na dan pa zdaj prihajajo nove podrobnosti o prihajajočem štirivratnem konceptu, ki bo hkrati prvi avtomobil korejske znamke, izdelan izključno kot električno vozilo. Njegovi naravi navkljub bo oblikovno po besedah oblikovalcev še vedno vseboval nekatere ključne elemente, kot je maska na sprednjem delu, oblikovana po vzoru tigrovega nosu. Znana bo tudi obroba strešnega loka, ki bo povezovala A- in C-stebriček, med obema lokoma pa bo vetrobransko steklo, ki se bo nato neprekinjeno nadaljevalo v sončno streho.

Notranjost vozila bo karseda prostorna; v ta namen so prilagodili postavitev električnega pogonskega sklopa. Sicer pa so si pri Kii privoščili tudi nekaj zabave. V odgovor na vse večje število za dotik občutljivih ekranov, ki jih konkurenca tako rada vgrajuje v nove avtomobile, so jih sami v novi koncept namestili kar 21. A brez skrbi, že zdaj je jasno, da ta prijem ne bo doživel serijske proizvodnje. Vseeno pa njihova postavitev nekako nakazuje poteze armaturne plošče serijskega avtomobila.