Kona EV je nov Hyundaijev korak k električni prihodnosti

Avtomobil bo lahko z enim polnjenjem prevozil skoraj 500 kilometrov, s čimer postaja že vsakdanje uporaben.

Kona EV je nov Hyundaijev korak k električni prihodnosti (foto: Hyundai) Hyundai
27. 2. 2018

Korejski avtomobilski gigant je z današnjim dnem naredil nov korak v razvoju električnih avtomobilov, tako znotraj znamke kot tudi na splošno. Po uspešnem lansiranju različnih modelov z več vrstami alternativnih pogonov (ix35 in njegov naslednik Nexo s pogonom na gorivne celice ter različne izvedbe modela Ioniq) namreč zdaj predstavlja popolnoma električno različico modela Kona, ki je hkrati prvi električni predstavnik B-segmenta avtomobilskih križancev.

Nova Kona EV po besedah ustvarjalcev združuje vse pozitivne lastnosti klasičnega križanca in električnega avtomobila. Ena izmed glavnih prednosti je vgradnja baterijskega sklopa v dno vozila, zaradi česar naj bi avtomobil ponujal enako količino prostora kot različica s klasičnim motorjem, doseg avtomobila pa bo odvisen od izbire pogonskega sklopa. Kupci se bodo tako lahko odločali med šibkejšo različico s 135 'konji' in baterijo s kapaciteto 39,5 kilovatne ure ter dosegom do 300 kilometrov ali pa močnejšo izvedbo z 204 'konji', baterijo kapacitete 64 kilovatnih ur ter dosegom do 470 kilometrov.

Avtomobil bo mogoče polniti prek hitre polnilnice (z močjo 100 kilovatov), pri čemer bo baterijo do 80 odstotkov kapacitete mogoče napolniti v 54 minutah, ali pa prek klasične hišne polnilnice, pri čemer bo čas polnjenja seveda precej daljši. V primeru večjega baterijskega sklopa se bo ta polnil devet ur in 40 minut, če bo avtomobil opremljen z manjšim baterijskim sklopom, pa bo ta čas znašal predvidoma šest ur in deset minut.

Bogat nabor varnostne opreme, ki je na voljo tudi v običajni različici

Avtomobil je bil v primerjavi s klasično izvedbo deležen precejšnjih sprememb zunanjosti. Prva in najbolj opazna razlika je tako brez dvoma popolnoma spremenjena maska vozila, iz katere je bila odstranjena rešetka, dodana pa je bila kromirana letev, ki se od značke vozila razteza vse do zunanjih robov dnevnih LED-luči. Delno kromirane so tudi okrasne letve na vratih, avtomobil pa je dobil nova in bolj polna platišča. Kupci si bodo Kono EV lahko omislili v sedmih barvah karoserije, pri čemer pa bo streha avtomobila (lahko) obarvana v drugačen odtenek kot preostali del zunanjosti.

Z električno različico bo Kona dobila še kup tehnologije za večjo varnost in udobje. Avtomobil bo tako opremljen s sistemom za opozarjanje pred naletom in prepoznavanjem pešcev, sistemom za ohranitev vozila na voznem pasu oziroma na sredini tega, sistemom za prepoznavanje prometnih znakov za omejitev hitrosti in sistemom za zaznavanje utrujenosti voznika, če naštejemo le nekatere izmed njih. Poleg tega bo avtomobil lahko opremljen z avdio sistemom proizvajalca Krell z osmimi zvočniki in podporo za pametne telefone z operacijskim sistemom Android ter OSX.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri