Konec je iskanja električnih polnilnic - ta bo prišla kar sama

Sistem bo ob tem sposoben tudi samostojno komunicirati z avtomobilom.

Konec je iskanja električnih polnilnic - ta bo prišla kar sama (foto: Volkswagen) Volkswagen
9. 1. 2020

Garažne hiše s polnilnicami za električne avtomobile so brez dvoma ena izmed bolj priročnih rešitev za polnjenje električnih avtomobilov v času, ko le-teh ne potrebujemo. Težave pa nastopijo takrat, ko je recimo polnilno mesto polno ali pa je potrebno avtomobil po določenem času odstraniti iz polnilnega mesta. S porastom števila električnih in elektrificiranih avtomobilov bo teh težav bržčas še precej več. A pri Volkswagnu imajo rešitev.

Nemški avtomobilski proizvajalec je pred dnevi predstavil avtonomnega robota, ki bo v garažnih hišah pomagal pri polnjenju električnih avtomobilov. Ta bo sposoben komunicirati z električnimi avtomobili v garažni hiši in prepoznati tista, ki potrebujejo polnjenje. Do vozila bo nato dostavil baterijski sklop in ga brez kakršnegakoli človeške pomoči povezal z električno vtičnico vozila. Sklop bo nato ostal pri vozilu, robot pa se bo nato posvetil drugim vozilom.

»Robot za mobilno polnjenje bo zanetil revolucijo na področju polnjenja na javnih parkirnih površinah kot so garažne hiše, javna parkirišča ali podzemne garažne hiše, saj bo polnilno infrastrukturo dostavil do avtomobila in ne obratno. Na ta način bo vsako parkirišče postalo primerno za električne avtomobile, brez da bi bilo za to potrebno pretirano prirejati infrastrukturo,« pojasnjuje Mark Möller, vodja Volkswagnovega oddelka Group Components, ki je sistem razvilo. Kdaj bo sistem zaživel v praksi sicer še ni znano.