Električnemu Jaguarju I-Pace do živega ne morejo niti nizke temperature

Na testiranjih na Švedskem naj bi avtomobil brez težav deloval tudi pri temperaturah tudi do -40°C.

Električnemu Jaguarju I-Pace do živega ne morejo niti nizke temperature (foto: Jaguar) Jaguar
1. 2. 2018

Predstavitev prvega električnega avtomobila je za vsako znamko razburljiv in pomemben dogodek. Nič drugačen ni niti pri Jaguarju, ki že dlje časa napoveduje prihod svojega električnega novinca, modela I-Pace. Do njegove premiere in začetka zbiranja naročil 1. marca nas loči še natanko en mesec, prvič pa bo avtomobil postavljen na ženevskem avtomobilskem salonu, ki bo svoja vrata odprl šestega marca.

Vseeno pa imamo občutek, da tudi pri Jaguarju že nestrpno čakajo dan, ko bodo novinca končno lahko predstavili širši javnosti. Čeprav testni primerek v zakriti podobi Angleži z veseljem odstopijo tudi potencialnim strankam. Tako so storili že ob lanskoletnih zaključnih testih avtonomije v Los Angelesu, kakor tudi na zadnjih preizkusih delovanja baterije pri ekstremno nizkih temperaturah – po podatkih tovarne tudi do -40°C – kakršne so doživeli nedavno tega na Švedskem.

Čast vožnje v Jaguarjevem testnem centru v Arjeplog je tokrat pripadla potencialnemu kupcu Tony-ju Westerlundu, ki je v vožnji, sodeč po posnetkih, naravnost užival. Zadovoljni z delovanjem vozila pa so bili tudi pri Jaguarju, saj se je avtomobil na snegu obnesel brez kakršnih koli težav, kljub nizkim temperaturam pa ni bilo nobenih težav niti z elektromotorjem niti z baterijo. Slednjo naj bi bilo namreč moč še pri tako nizkih temperaturah brez težav v 45 minutah napolniti do 80-odstotne kapacitete.

Jure Šujica
foto: Jaguar