Leteči 'Mercedes-Benz' v soboto prvič uspešno poletel (video)

Leteči taksi naj bi postal eden izmed ključnih elementov pametnih mest prihodnosti.

Leteči 'Mercedes-Benz' v soboto prvič uspešno poletel (video) (foto: Daimler AG) Daimler AG
16. 9. 2019

Mercedes-Benz, velja po zaslugi ustanovitelja znamke, Karla Benza za avtorja prvega avtomobila na svetu. Ta je nastal leta 1886, takšno pa je posledično tudi ime Mercedesovega laboratorija za inovativne projekte. Prav po njihovi zaslugi pa so sedaj pri Mercedesu, 133 let po cestah osvojili še nebo. V soboto je namreč v Stuttgartu, domačem mestu znamke Mercedes-Benz v sklopu dvodnevnega dogodka »Vision Smart City« prvič uspešno poletel prvi helikopter znamke Volocopter.

Čeprav gre za mlado in neodvisno nemško podjetje (ustanovljeno je bilo leta 2012) je Volocopter vseeno pomembno ime za Mercedes-Benz. Nenazadnje je Mercedesovo matično podjetje Daimler AG leta 2017 vanj vložilo 25 milijonov evrov za zagon proizvodnje helikopterja z 18 elisami, postavljenimi nad enosedežno kabino Volocopter 2X, kateremu krstni polet so bili ta vikend priča obiskovalci zgoraj omenjenega dogodka. Omenjeno vozilo, ki sicer lahko leti tudi samodejno je bilo sicer prvič predstavljeno že leta 2017.

Finančna podpora tudi s Kitajske

Omenjeni projekt je po besedah prvega moža koncerna Daimler, Olaja Külleniusa za Mercedes-Benz pomemben iz več vidikov. Gre namreč z enega izmed temeljev pametnih mest prihodnosti, hkrati pa na nek način promovira tudi projekt e-mobilnosti, kateri Mercedes zadnje čase namenja vse večjo pozornost. Do leta 2022 naj bi namreč elektrificirali celotno modelno paleto, do leta 2030 pa naj bi električni avtomobili predstavljali večino celotne prodaje novih avtomobilov.

Čeprav je bil testni polet helikopterja uspešen, pa datum, kdaj naj bi kot leteči taksi za prevoz potnikov po mestu prišel v redno rabo še ni znan, vsekakor pa naj bi se to zgodilo kmalu. Volocopter je namreč pred dnevi prejel nova finančna sredstva s strani kitajskega avtomobilskega podjetja Geely v višini 55 milijonov evrov, kar bo brez dvoma močno pripomoglo k dokončni realizaciji projekta. Ta naj bi se zgodila v roku prihodnjih treh let.