Londonski električni taksiji po novem tudi na Heathrowu

Za lastne potrebe in potrebe pomembnejših strank jih bo uporabljala letalska družba British Airways.

Londonski električni taksiji po novem tudi na Heathrowu (foto: British Airways) British Airways
29. 1. 2019

Po tem, ko so legendarni londonski taksiji prišli v nemilost tamkajšnjih oblasti in okoljevarstvenikov, je podjetje LEVC pred časom predstavilo električno različico vozila z oznako TX. To se je zelo hitro prijelo med taksisti v Londonu, pozneje tudi drugje v Veliki Britaniji, ne nazadnje pa je kar nekaj tovrstnih vozil do zdaj že romalo tudi v centralni del Evrope, zadnja 'pošiljka' je tako pred kratkim prišla v Pariz. Očitno pa postaja, da so novi taksiji vse bolj zanimivi celo za različna podjetja, ki se s taksi storitvami sicer ne ukvarjajo.

Eno izmed zadnjih podjetij, ki se je odločilo za nakup električnih vozil, je britanska letalska družba British Airways. Največji letalski prevoznik na Otoku, ki ponuja lete po svetu, je stacioniran na največjem letališču v Londonu, letališču Heathrow, kamor je romala tudi flota omenjenih vozil. Ta bodo tam opravljala nalogo transporta lastnikov dražjih letalskih kart, ki prestopajo na druge lete in bi zaradi različnih razlogov naslednji let lahko zamudili.

Razlog za nakup je tudi skrb za okolje

Omenjena vozila so sicer opremljena funkciji primerno. Potnikom so namreč med vožnjo na voljo brezžičen dostop do spleta prek vgrajenega prenosnega računalnika, USB-reža za polnjenje mobilnih telefonov in drugih naprav ter stekleno panoramsko streho, skozi katero bodo potniki lahko opazovali prihajajoča in odhajajoča letala. Vozila bodo potnike pričakala ob letalu, storitev pa bo strankam na voljo brezplačno.

»Lepo je videti pozitivne odzive strank, ko jih ob letali pričaka londonski taksi in jih nato odpelje do naslednjega leta. Zaupali so nam, da cenijo to potezo, hkrati pa jim je všeč to, da imajo v vozilu dovolj prostora za ročno prtljago. Sami smo na drugi strani veseli, da nova generacija električnih taksijev zmanjšuje naš ogljični odtis,« je dejal Daljit Hayre, vodja oddelka za odnose z javnostjo pri britanskem letalskem prevozniku.