Los Angeles 2018: BMW Vision iNext končno razkrit tudi širši javnosti

Koncept napoveduje novo dobo BMW-jevih avtomobilov, serijska izvedba pa bo na ceste zapeljala leta 2021.

Los Angeles 2018: BMW Vision iNext končno razkrit tudi širši javnosti (foto: BMW) BMW
28. 11. 2018

Ko je BMW v septembru pompozno napovedoval novi koncept Vision iNext, so bila pričakovanja javnosti velika, nenazadnje je z njim obkrožil svet. A javnosti in novinarjem vseeno ni zaupal prav veliko, pa tudi o konceptu je bilo po končani turneji le malo govora. A pozabljen koncept vsekakor ni. Nasprotno, BMW ga je znova obudil, saj je sinoči doživel svetovno premiero na avtomobilskem salonu v Los Angelesu.

Avtomobil – na prvi pogled nekoliko spominja na znanega električnega i3 – je koncept, s katerim BMW predstavlja štiri temelje prihodnost, na katere se bo usmerjal v prihodnje: avtonomno vožnjo, povezljivost, elektrifikacijo in storitve. Kot pravijo pri BMW-ju, bo namreč avtonomna vožnja v prihodnosti prinesla povsem nove vidike in načine načrtovanja poti.

Avtonomen, a ne vedno

Ker gre (tudi) za avtonomno vozilo, je iNext zamišljen kot nekakšen butik, prostor za preživljanje prostega časa. Kako ga bo voznik preživel, če se bo odločil, da bo vožnjo prepustil vozilu, pa je odvisno od njega. Da bi bilo počutje karseda dobro, so vozilu pri BMW-ju namenili različne materiale kabine, kot so posebna tkanina (različnih barv spredaj in zadaj) in les, notranjost pa je odeta v pomirjujoče barve: rožnato, rjavo, bež in bronasto.

Prav posebno pozornost so pri BMW-ju namenili upravljanju vozila. Avtomobil namreč v nasprotju z današnjimi avtomobili nima niti enega za dotik občutljivega zaslona za upravljanje različnih funkcij in tehnologij, združenih (in skritih) pod skupnim imenom Shy tech oziroma sramežljiva tehnologija. Namesto tega bodo uporabniki vse funkcije upravljali prek vgrajenih lesenih ali tekstilnih površin.