Mazda tik pred predstavitvijo prvega električnega avtomobila

Premiero bo doživel na oktobrskem avtomobilskem salonu v Parizu?

Mazda tik pred predstavitvijo prvega električnega avtomobila (foto: Mazda) Mazda
25. 9. 2019

Avtomobilska znamka Mazda je ena izmed tistih, ki so se najdlje upirale električnim in elektrificiranim avtomobilom. Že res, da smo v zadnjem obdobju lahko uzrli nekaj električnih prototipov, a je bilo ob tem hitro jasno, da gre le za študije, ki v bližnji prihodnosti še ne bodo uzrli cest. Namesto tega so se v želji po večji učinkovitosti lotili izboljševanja in razvijanja bencinskih motorjev, rezultat tega pa je nenazadnje tudi Skyactiv-X.

A kot vse kaže so se tudi pri Mazdi odločili nekoliko spremeniti smer in mišljenje. Po dolgotrajnih ugibanjih in špekulacijah je namreč japonska znamka danes tudi uradno potrdila, do bo na bližajočem se avtomobilskem salonu v Tokiu razkrila svoj prvi električni avtomobil. Za kakšen tip avtomobila bo sicer šlo pri Mazdi niso razkrili – za več informacij bo najverjetneje potrebno počakati do tiskovne konference 23. oktobra, ko se bo zgodila tudi novinarska otvoritev.

Čeprav uradnih informacij o tem, kot rečeno še ni, pa je povsem mogoče, da bo Mazda hkrati s predstavitvijo nove obudila tudi staro tehnologijo. Že lep čas se namreč pojavljajo namigovanja – ki jih pri Mazdi ne zanikajo – da naj bi v električnih avtomobilih v uporabo vrnili legendarni rotacijski motor. Ta seveda ne bo namenjen zagotavljanju zmogljivosti avtomobila, pač pa naj bi bil zaradi kompaktnih dimenzij najboljša izbira za podaljševalnik dosega.