McLaren popularizira hibridizacijo z Arturo

Povsem nov električni športnik bo nared za proizvodnjo že v prihopdnjih mesecih.

McLaren popularizira hibridizacijo z Arturo (foto: McLaren) McLaren
23. 11. 2020

Elektrifikacija oziroma hibridizacija sta pojma, ki britanskemu McLarnu nikakor nista tuja. Nasprotno. Prvi hibridni avtomobil so v obliki hiperšportnega modela P1 predstavili že davnega leta 2011, po enakem principu pa je deloval tudi novejši Speedtail. Sedaj pa so pri McLarnu pripravljeni na korak naprej, na predstavitev prvega modela, pri katerem proizvodnje količinsko ne bodo omejili.

Britanci iz Wokinga so že večkrat izrazili naklonjenost hibridizaciji in najavili načrte o izdelavi električnega avtomobila, zaradi česar je bilo le vprašanje časa, kdaj bo sledil naslednji hibrid v ponudbi. Sedaj je uradno postalo jasno, da se bo to zgodilo v prvi polovici prihodnjega leta, pri čemer pa novinec ne bo poimenovan s številko. Kot so razkrili danes so mu namreč namenili ime Artura.

Artura bo, kot obljubljajo pri McLarnu, povsem nov avtomobil. To dokazuje tudi izbira bencinskega motorja, saj se bo za voznikovim hrbtom namesto osem- nahajal le šestvaljni bencinski motor, ki pa naj bi ob pomoči elektromotorja zagotavljal enake zmogljivosti kot obstoječi motorji s parom valjev več. Ob tem naj bi avtomobil omogočal tudi zadostno električno avtonomijo za vsakodnevne potrebe. Kolikšen naj bi bil sicer električen doseg pri McLarnu še ne razkrivajo.

»Vsak element Arture je nov – od platforme do vsake komponente visoko zmogljivega hibridnega pogonskega sklopa, karoserije, kabine in krmilnih komponent – vseeno pa so nastali na podlagi desetletij izkušenj in tehnologij, potrebnih za razvoj cestnih ter dirkalnih avtomobilov,« je pojasnil Mike Flewitt, generalni direktor znamke McLaren.