Mercedes-Benz vstopa v formulo E

Karavani se bo pridružil prihodnje leto.

Mercedes-Benz vstopa v formulo E (foto: Dušan Lukič) Dušan Lukič
8. 3. 2019

Mercedes-Benz je na aktualnem avtomobilskem salonu v Ženevi predstavil kopico novosti, velik del teh pa je bil električnih, bodisi prototipov bodisi serijskih oziroma predserijskih vozil. Med slednje pa bi v bistvu brez težav uvrstili dirkalnik Formule E, poimenovan Mercedes-Benz EQ Silver Arrow 01, ki je na razstavnem mestu stuttgartske znamke dobil prav posebno mesto.

Po desetletjih bolj ali manj uspešnega dirkanja v seriji Formule 1 se namreč Mercedes zdaj širi tudi v vedno bolj popularno serijo električno gnanih dirkalnikov. Za nastopanje v seriji se namreč odloča čedalje več avtomobilskih proizvajalcev in tako med drugim lahko na startni listi že najdemo dirkalnike znamk DS, Audi in tudi BMW.

Srebrna puščica obujena v električni dobi

Zapisali smo, da gre pri omenjenem dirkalniku za prototip, kar pa ne drži popolnoma. Še vedno gre namreč za drugo generacijo dirkalnika Formule E – s kakršnimi so ekipe začele nastopati v letošnji sezoni, zagotovo pa sprememb ne bodo doživeli do začetka prihodnje sezone – ki pa so ga obdali v za aktualni salon pripravljeni zunanji podobi. Srebrno barvo tako dopolnjujeta dve modri črti, zaščitni znak Mercedesovih električnih vozil, poleg tega pa na zadku vozila že lahko najdemo logotip prvega partnerja, ki je potrdil sodelovanje v seriji, SAP.

»Koncept Mercedes-Benz EQ Silver Arrow 01 že daje približen občutek tega, kako bo videti prva električna Srebrna puščica,« je dejal Gorden Wagener, vodja oblikovalskega oddelka pri Daimlerju. »Modri dodatki v kontrastu z mat in svetlečo podlago, posuto s trikrakimi zvezdami na zadku vozila, poudarjajo udobje v električnem motošportu.«