Mercedes že 'vidi' čas proizvodnje električnih avtomobilov

Na začetku bodo električnim avtomobilom namenjene le posamezne proizvodne linije.

Mercedes že 'vidi' čas proizvodnje električnih avtomobilov (foto: Mercedes-Benz) Mercedes-Benz
22. 2. 2022

Mercedes-Benz je brez dvoma danes eno izmed glavnih imen v avtomobilski industriji na področju električnih avtomobilov, kar dokazuje tudi njihova paleta električnih avtomobilov, ki je ena izmed največjih. To pa je le eden izmed dokazov, da si pri avtomobilski znamki iz Stuttgarta želijo čim hitrejšega prehoda na elektriko. Pravzaprav so nanj kar nekako že pripravljeni oziroma vedo, kdaj naj bi bil zaključen.

Po poročanju tiskovne agencije Reuters tako pri Mercedesu že napovedujejo, kdaj bodo njihove tovarne proizvajale le še električno gnane avtomobile. To naj bi se zgodilo že v drugi polovici tega desetletja, še posebej na ravni posameznih oddelkov znotraj obstoječih tovarn, pri čemer prehoda ne bodo storile takoj, pač pa bo postopen in v nekaterih tovarnah hitrejši, spet drugod pa počasnejši.

Zanimanje še ni ravno veliko

Hkrati pri Mercedesu vseeno še ne dvigujejo rok od uveljavljene tehnologije motorjev z notranjim zgorevanjem. Tako bodo proizvodni obrati prilagojeni temu, da bo na njih znova mogoča tudi proizvodnja bencinsko in dizelsko gnanih vozil. Vsaj na začetku.

„Brez dvoma bomo imeli (v prihodnosti) proizvodne linije, namenjene izključno električnim avtomobilom in to že v prihodnjih nekaj letih. Hkrati bomo cele tovarne prilagodili proizvodnji električnih avtomobilov. A o tem bo čas za pogovore šele v drugi polovici tega desetletja,“ je dejal Joerg Burzer, vodja proizvodnje pri Mercedesu v izjavi za Reuters.

Navkljub bogati paleti električnih avtomobilov pa ti lani niso predstavljali pomembnega deleža prodaje novih vozil. Povsem električno gnanih je bilo namreč le 2,3 odstotka vseh prodanih vozil. Delež električnih in priključno-hibridnih vozil je bil medtem znotraj celotne prodaje 11-odstoten.

Preberite tudi