Muskova volja ni obveljala, vrata zapira tudi Tesla

Proizvodnja bo zaustavljena za vsaj tri tedne.

Muskova volja ni obveljala, vrata zapira tudi Tesla (foto: Tesla) Tesla
18. 3. 2020

Seznam avtomobilskih proizvajalcev, ki so v teh dneh že, ali pa še bodo zaprli svoja vrata je dobil novo ime, tokrat  neprostovoljno.  Če se je tako večina podjetij v skrbi za varnost strank in zaposlenih prostovoljno odločila za začasno zaprtje tovarn, pa to ne velja za ameriško znamko Tesla. Za zaprtje slednje so namreč poskrbele kar kalifornijske oblasti.

Elon Musk generalni direktor podjetja Tesla je tako še v ponedeljek, ko je bila že razglašena epidemija virusa COVID-19 na Twitterju naglas opozarjal, da bo panika zaradi virusa na koncu povzročila več škode, kot pa bolezen sama. Ob tem je dejal, da bo večja količina sredstev, namenjenih boju proti virusu pomenila manj izdatkov za ostale namene in zdravljenje nevarnejših bolezni. Tako je še v ponedeljek napovedal, da bo tovarna Fremontu ob dejstvu, da se med zaposlenimi še nihče ni okužil z novim virusom, ostala odprta. Pri tem je zaposlenim svetoval, da v primeru slabega počutja vseeno ostanejo doma.

Drugo zaprtje v nekaj dneh

Očitno pa se Muskovi načrti – za podjetje so to še posebno napeti časi, saj se ravno pripravljajo na začetek proizvodnje Modela Y – ne bodo uresničili. Šerif okrožja Alamenda je namreč zaukazal tritedensko karanteno in samoizolacijo prebivalcev, kar posledično pomeni, da bodo morala svoja vrata začasno zapreti tudi vsa podjetja, katerih delovanje ni nujno za splošno preživetje. V podjetju bo za čas zaprtja dovoljena zgolj 'minimalna delovna aktivnost', ki zajema skrb za varnost objektov, vzdrževanje objekta in pa dejavnosti za dobrobit delavcev.

Musk se na odločitev šerifa še ni odzval, vsekakor pa bo zanj to precejšen udarec. Tovarna v Freemontu ima namreč letno proizvodno kapaciteto preko 400.000 vozil, hkrati pa je to že druga tovarna v zadnjih dneh, ki jo bo moral zaprti. Enak ukrep je namreč že doletel tudi obrat v Singapurju.