NEVS zagnal proizvodnjo električnega 'Saab-a 9-3

Letno naj bi izdelali 50.000 vozil, kasneje pa naj bi proizvodnjo širili še v druge tovarne.

NEVS zagnal proizvodnjo električnega 'Saab-a 9-3 (foto: NEVS) NEVS
9. 7. 2019

Kar nekaj časa je že minilo, odkar smo zadnjič pisali o švedskem podjetju kitajskega porekla NEVS, ki je po propadu znamke Saab in neuspeli obuditvi s strani nizozemskega Spykerja želelo obuditi nekdanjega avtomobilskega proizvajalca. Vseeno pa so bile zadnje novice, čeprav redke, vselej vzpodbudne in tako je naposled prišel dan, ko so po več letih znova zagnali proizvodnjo duhovnega naslednika Saaba 9-3 – pa čeprav na Kitajskem.

Tako je NEVS danes v kitajskem pristaniškem mestu Tianjin zagnal polno proizvodnjo omenjenega modela, na letni ravni pa naj bi po poročanju Automotive News načrtovali izdelavo skupno 50.000 vozil. Za zagon proizvodnje je sicer v veliki meri zaslužno podjetje Evergrande Group, ki je januarja letos za slabih 900 milijonov evrov odkupilo večinski, 51-odstotni delež v podjetju NEVS in tako v podjetje prineslo svež kapital, s tem pa omogočilo nadaljevanje zgodbe.

Evergrande o novincu sicer še ne razkriva tehničnih podatkov (kot smo poročali že decembra 2017 naj bi imel avtomobil do 300 kilometrov dosega), se pa zdi, da je pred njim svetla prihodnost. Novi večinski lastnik podjetja je namreč na domačem (kitajskem) trgu zadnje čase izredno aktivno. Po nakupu deleža v NEVS-u je namreč sledil še prevzem proizvajalca baterij za električne avtomobile CENAT New Energy, poleg tega pa so kupili še dve evropski podjetji za proizvodnjo elektromotorjev, britanski Protean Holdings in nizozemski e-Traction.