Odklepanje avtomobilov z mobilnimi telefoni kmalu tudi za Applove uporabnike

Gre za enega prvih sistemov, ki bo omogočal odklepanje avtomobilov različnih proizvajalcev z enim samim pametnim telefonom.

Odklepanje avtomobilov z mobilnimi telefoni kmalu tudi za Applove uporabnike (foto: Daimler AG) Daimler AG
19. 2. 2020

Odklepanje avtomobilov s pomočjo mobilnih telefonov je rešitev, ki bi marsikomu še nekoliko poenostavila vsakdan. Čeprav so pametne kartice in brezstično odklepanje prinesle določeno mero udobja, pa bi popolna odsotnost kartic in prenos njihove funkcionalnosti na mobilne telefone zagotovo pomenil še en korak naprej. Rešitve na tem področju (ki večinoma temeljijo na protokolu NFC) so sicer v minulih letih že predstavili nekateri avtomobilski proizvajalci, med njimi tudi Mercedes-Benz in Hyundai, a so rešitve doslej temeljile na telefonih z operacijskim sistemom Android. Sedaj pa so v igri vmešali tudi pri Applu.

Ameriški tehnološki gigant je z različnimi rešitvami že precej časa močno vpet v avtomobilsko industrijo, sedaj pa so kot vse kaže uspeli izdelati tudi sistem univerzalnega digitalnega avtomobilskega ključa. Telefoni ameriškega proizvajalca so namreč doslej že omogočali odklepanje vozil preko protokola BLE (Blutooth Low Energy), ki deluje le na vozilih proizvajalca Tesla, z novim operacijskim sistemom iOS 13.4 pa so uporabnikom ponudili aplikacijo CarKey, ki temelji na protokolu NFC oziroma Near Field Communicaton.

NFC način komunikacije se je doslej izkazal kot precej bolj varen, saj je bilo moč vozilo odkleniti le na razdalji do 10 centimetrov, medtem, ko protokol BLE posreduje signal do 100 metrov daleč, zaradi česar je precej bolj izpostavljen morebitnim hekerskim napadom in možnosti prestrezanja signalom. Prednost tega sistema je sicer v tem, da vozniku posledično ni potrebno telefona vsakič posebej vzeti iz žepa, kar pa ne velja v primeru NFC-ja.

Applova rešitev je vsekakor ena izmed bolj naprednih, saj omogoča tudi hitro odklepanje avtomobila brez prepoznave obraza in tudi v primeru, ko je baterija naprave povsem izpraznjena. Še več, sam sistem bo mogoče uporabljati tudi preko pametne ure Apple Watch, samo kodo za odklepanje avtomobila pa bo moč posredovati več napravam, s čimer bodo imel dostop do avtomobila recimo tudi družinski člani.