Po GTI, GTD in GTE prihaja GTX; filozofija pa ostaja enaka

Za športen duh Volkswagnovih bencinskih avtomobilov očitno ne bodo prikrajšani niti lastniki električnih vozil.

Po GTI, GTD in GTE prihaja GTX; filozofija pa ostaja enaka (foto: Volkswagen) Volkswagen
17. 4. 2021

Črki G in T skoraj vselej v avtomobilskem svetu pomenita asociacijo na šport. Nenazadnje gre v osnovi za okrajšavo besed »Grand Tour« oziroma »Gran Turismo«, ki asociirata na športne avtomobile-potovalnike in potovanja. No, pri Volkswagnu so jo najprej z dodatkom črke I uporabili za označevanje najbolj športnega Golfa, nato s črko D (oziroma oznako GTD) za najbolj zmogljivega dizelskega Golfa, kot zadnja pa je sledila še oznaka GTE za elektrificirana vozila. A tudi tu se stvari še ne končajo.

Medtem, ko se ponudba izključno električnih avtomobilov družine ID vztrajno povečuje, so se pri Volkswagnu, da za športne različice teh vozil uvedejo povsem novo oznako. Tako recimo se prvi izmed njih ne bo imenoval ID.4 GTE pač pa ID.4 GTX. Kot pojasnjujejo pri Volkswagnu bo šlo za vozila, ki sledijo duhu modelov GTE in GTI, njihova rdeča nit pa bo, kot poudarjajo pri Volkswagnu 'inteligentna športnost.

Nadaljevanje zgodbe

»Črki GT sta že dolgo sinonim za vozniški užitek,« pojasnjuje Klaus Zellmer, član upravnega odbora za marketing in prodajo pri Volkswagnu, »Sedaj pa črka X pomaga graditi most v prihodnost. Trajnostna naravnanost in športen duh se ne izključujeta, pač pa se na pameten način dopolnjujeta.«

Nova družina športnih električnih vozil bo sicer javno predstavljena že čez slaba dva tedna, 28. aprila, ko bo luč sveta uzrl ID.4 GTX. Sicer pa bo GTX postala nova blagovna znamka, ki naj bi jo, kot poudarjajo pri Volkswagnu odlikovala športen dizajn in zmogljivosti. Vsa vozila naj bi bila opremljena z dvema elektromotorjema ( po enim na vsaki osi) in posledično s štirikolesnim pogonom, pri čemer pa naj bi sočasno delovala zgolj ko bo to res potrebno.