Porsche Cayman e-volution kot znanilec Porschejeve električne prihodnosti

Električnega športnika je podjetje iz Stuttgarta na ogled postavilo na simpoziju električnih avtomobilov, ki je od ponedeljka do danes potekal v Porschejevem domačem mestu.

Porsche Cayman e-volution kot znanilec Porschejeve električne prihodnosti (foto: Porsche) Porsche
11. 10. 2017

Novi športnik, pri katerem pospeški od 0-100 kilometrov na uro znašajo 3,3 sekunde in ima skupni domet z enim polnjenjem 200 kilometrov, pa na žalost ne bo uzrl serijske proizvodnje. Gre namreč še za enega izmed eksperimentov, ki jih je Porsche pripravil z namenom, da dokaže, da imajo lahko tudi električni avtomobili športni potencial.

Električni Cayman je na nek način še en napovednik prihajajočega modela Mission E, ki bo prvi popolnoma električni serijski avtomobil znamke Porsche. Gre za štirivratno limuzino z dometom do 500 kilometrov, ki bo na ceste predvidoma zapeljala leta 2019, Porsche pa že sedaj z zakrinkanimi avtomobili izvaja različna testiranja v realnem svetu. Pomembna lastnost novinca bo sistem hitrega polnjenja, ki bo v zgolj 15 minutah baterijo napolnil do 80 odstotkov njene kapacitete.

Nov sistem hitrih polnilnic

Hkrati s predstavitvijo električnega športnika pa je Porsche pripravil nov sistem polnilnih postaj, izdelan skupaj s podjetjem ADS-TEC. Posebnost tega sistema je zelo visoka kapaciteta polnjenja preko akumulatorja, ki znaša 320 kilovatov. Tak sistem je posledično najbolj uporaben na območjih, kjer obstaja potreba po klasičnih hitrih polnilnicah, za katere pa je klasično električno omrežje premalo zmogljivo. Porsche naj bi tak sistem polnilnic v praksi ponudil leta 2020, pri realizaciji projekta pa se bo povezal s podjetji Daimler, BMW, Ford in Audi.

Jure Šujica

Foto: Porsche

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri