Porsche Taycan predčasno razkrit - a le notranjost

Klasičnih gumbov skorajda ne bo več; eden izmed redkih pa bo tisti na levi strani za volanom, ki bo kot nekoč ključi služil zagonu vozila.

Porsche Taycan predčasno razkrit - a le notranjost (foto: Porsche) Porsche
23. 8. 2019

Bolj kot se bliža dan, ko bo predstavljen novi Porsche Taycan - ta bo uradno luč sveta uzrl le nekaj dni pred salonom v Frankfurtu, četrtega septembra - ko bo dokončno razkrita zunanjost vozila. Kako bo ta videti si že lahko precej dobro predstavljamo, saj je v času dolgih testiranj, ko je testna flota avtomobilov prevozila preko šest milijonov kilometrov, nastalo lepo število vohunskih fotografij, pa tudi kamuflaža je bila proti koncu vse bolj okrnjena. no, kako bo videti notranjost avtomobila pa je jasno še sedaj.

Porsche je namreč danes objavil prve uradne fotografije delovnega prostora novega električnega avtomobila, ob čemer so zapisali, da so se držali načela 'manj je več'. Vsekakor je takoj jasno, da so zgled zanjo, še posebno za armaturno ploščo jemali pri starejših generacijah modela 911, konkretno pri tisti iz leta 1963. Armaturna plošča je namreč sestavljena iz zgornjega in spodnjega 'pokrova' in pa sredinske letve - le da je nekdanjo okrasno lete zamenjal par (v osnovi bo avtomobil sicer opremljen zgolj s centralnim zaslonom) na dotik občutljivih zaslonov, namenjenih upravljanju z info-zabavnim sistemom. Ta bo že ob nakupu opremljen s sistemom Apple Car Play.

Oblazinjenje klasično ali moderno in popolnoma brez naravnega usnja

No, na dotik občutljivih bo še več površin, saj bo zgolj preko LCD-zaslona moč upravljati tudi klimatsko napravo, kar pomeni, da bo v avtomobilu ostalo le malo klasičnih gumbov - tisti na volanu, gumbi za odpiranje stekel na vratih, gumb za vklop parkirne zavore in pa gumb za prižig vseh štirih smernikov, postavljen med sredinski reži za prezračevanje kabine. No, še vedno pa je tu možnost glasovnega upravljanja, ki se aktivira s pomočjo gesla 'Hey Porsche'.

Posebno pozornost pa si seveda zasluži instrumentna plošča. Ta bo namreč na prvi pogled še vedno dajala videz petih merilnikov, le da bo šlo zgolj za en zaslon, katerega videz bo moč prilagajati željam in potrebam. Tako bo lahko služil prikazu podatkov o vozilu, prikazu navigacijske naprave (pri čemer bo zemljevid zavzemal zgolj del ali pa celoten zaslon) in pa tako imenovanemu Pure pogledu, ki bo prikazoval zgolj najnujnejše informacije. Zanimiva je ob tem postavitev izbirnika smeri vožnje, ki je tako kot pri športniku 918 postavljen prav ob omenjen zaslon.