Range Rover Evoque po novem kot hibrid

Z novincem nadaljujejo že leta 2013 začet projekt elektrifikacije flote avtomobil, katerega so se lotili skupaj z Jaguarjem.

Range Rover Evoque po novem kot hibrid (foto: Rezvani) Rezvani
9. 10. 2017

Kot kaže bo naslednji model, ki bo naslednji v celoti ali vsaj delno – kot hibrid – opremljen z elektromotorjem, najmanjši in hkrati najstarejši model v Range Roverjevi floti, Evoque. Nova generacija športnega terenca je namreč že v testni fazi, največja novost pa bo pogonski sklop. Ta bo po zgledu koncepta iz leta 2015 sestavljen iz 1,5-litrskega trivaljnega bencinskega motorja, povezanega z elektromotorjem. Le-ta bo hkrati služil tudi kot zaganjač.

Novi Evoque naj bi bil sicer zgrajen na novi platformi, vsekakor pa bo večji od trenutnega modela. Po prvotnih napovedih naj bi druga generacija uspešnega SUV-a na ceste zapeljala leta 2020 in s tem zamenjala aktualen model, ki na cesti vztraja že od leta 2011. Po zadnjih podatkih pa namerava angleško podjetje pospešiti razvoj novinca in prve primerke na cesti predstaviti že leta 2019. S tem se bo flota hibridnih športnih terencev pri Ranger Roverju povečala na tri avtomobile. Na letošnjem avtomobilskem salonu smo namreč že imeli možnost pobliže si ogledati PHEV različici modelov Range Rover in Range Rover Sport.

Prav posebno različico hibrida pa je Range Rover predstavil že leta 2015. Takrat so namreč za angleško kraljico izdelali 'brezstrešno' izvedbo največjega terenca Range Rover, katerega sedaj uporablja za pregled vojaških čet. Avtomobil so namreč opremili s kombinacijo dizelskega motorja in elektromotorja, žal pa so izdelali zgolj en primerek.

Jure Šujica

Foto: Range Rover