Renault bo prve EZ-Flexe namenil francoski pošti

Skupina La Poste bo le eden izmed partnerjev francoskega proizvajalca pri razvoju novih vozil.

Renault bo prve EZ-Flexe namenil francoski pošti (foto: Renault) Renault
18. 5. 2019

Danes v francoski prestolnici Paris poteka še zadnji dan tridnevnega dogodka Viva Technology, ki je namenjen moderni tehnologiji (nekaj podobnega, kot je ameriški salon zabavne elektronike v Las Vegasu), ki je letos znova pritegnil nekaj avtomobilskih imen. O Citroenu in njihovem konceptu 19_19, pri izdelavi katerega so se povezali z Goodyearom, smo že pisali, še nekoliko več se je dogajalo na Renaultovem razstavnem prostoru.

Najstarejša izmed trojice največjih francoskih avtomobilskih znamk je na salon pripeljala kup električnih novosti, med njimi avtonomni taksi na osnovi ZOE-ja z navzgor odpirajočimi se vrati. A če je bil ta namenjen bolj kot ne privabljanju pogledov, je na salonu na neki način zaživel pretekli mesec predstavljeni koncept lahkega električnega mestnega dostavnika, poimenovan EZ-Flex. Renault je namreč sklenil sodelovanje s francosko pošto, skupini La Poste, ki bo vozila uporabljala znotraj mestnih središč za dostavo paketov do prejemnikov.

Projekt, dolg dve leti

»Z zgoščevanjem in zastoji prometa v mestih ter rastjo e-prodaje se dostava v mestih spreminja. Skupina Renault se kot vodilni ponudnik dostavnikov in lahkih gospodarskih vozil v Evropi čuti zavezana, da še naprej ponuja rešitve, ki prinašajo spremembe tradicionalnih vzorcev. Renault EZFLEX je poskusno lahko gospodarsko vozilo, ki uvaja nov, inovativen in sodelovalen pristop. Zamišljeno in zasnovano je tako, da nam bo omogočilo bolj poglobljeno spoznavanje prihodnje rabe v dostavi po mestih,« je ob napovedi sodelovanja dejal Denis Le Vot, direktor divizije za gospodarska vozila Zveze Renault-Nissan.

Števila vozil, ki jih bodo pri Renaultu namenili najnovejšemu partnerju, niso razkrili, so pa dejali, da bo La Poste le eden izmed partnerjev, ki jim bodo namenili prototipe. Skupno 10 vozil naj bi Renault tako že kmalu namenil različnim podjetnikom in občinam po Evropi, ti pa naj bi nato vozila uporabljali dve leti ter tako s svojimi izkušnjami pomagali razviti prihodnjo generacijo električnih vozil.