'Road to Zero': električne polnilnice obvezne v vseh novogradnjah

Britanska strategija za zmanjšanje škodljivih izpustov naveden ukrep predvideva kot še eno izmed rešitev, povezanih s premajhno količino polnilnic.

'Road to Zero': električne polnilnice obvezne v vseh novogradnjah (foto: BMW) BMW
10. 7. 2018

Velika Britanija je že dlje časa ena izmed vodilnih držav v Evropi na področju spodbujanja razvoja električne energije in drugih alternativnih virov pogona v avtomobilih. Ne nazadnje se država že dlje časa srečuje s previsokimi količinami škodljivih izpustov in je med prvimi uvedla takso za vstop dizelskih vozil v mesta. Kot dolgoročno rešitev za omenjene probleme je britanska vlada zato pred časom začela razvijati strategijo 'Road to Zero', ki med drugim predvideva konec prodaje (izključno) bencinskih in dizelsko gnanih avtomobilov ter kombijev po letu 2040.

Kot glavna rešitev se, čeprav tamkajšnja vlada poudarja, da se ne želijo omejevati na noben vir energije, jasno pojavlja uvedba električnih avtomobilov, za kar je potrebna obsežna infrastruktura. Te pa v Veliki Britaniji primanjkuje. V celotni državi je namreč v tem trenutku zgolj 14 tisoč električnih polnilnic, kar je odločno premalo za uspešno izvedbo zadanih načrtov.

'Največja revolucija po iznajdbi avtomobila'

Ukrepi, ki jih vlada namerava izvesti, so zato precej drastični. Po omenjenem načrtu naj bi namreč po novem vsaka novozgrajena stanovanjska hiša morala imeti svoje polnilno mesto za električne avtomobile, za kar bodo lastniki prejeli do 500 funtov (564 evrov) subvencije. Hkrati namerava vlada podaljšati shemo subvencioniranja nakupa električnih avtomobilov do leta 2020, poleg tega pa občutno razširiti število javnih polnilnih mest z uvedbo svetilk javne razsvetljave z vgrajenimi polnilnicami na mestih, kjer je to mogoče, in postavitvijo brezžičnih polnilnic v garažah.

Ukrepi se ne končajo le tukaj. Podjetja, ki bodo gradila omenjeno infrastrukturo, naj bi od države prejela skupno kar za 400 milijon funtov (451 milijonov evrov) subvencij. Poleg tega bo več deset milijonov funtov namenjenih razvoju vozil in tehnologij, ki bodo pripomogle k nizkemu ogljikovemu odtisu in nizkocenovnih rešitev za polnjenje električnih vozil. »To bo največji korak na področju cestnega transporta po predstavitvi Benzovega avtomobila pred 130 leti,« je dejal britanski sekretar za transport, Chris Gayling.