S čebelami do čiste Ljubljane

Čebele bodo hkrati pomagale pokazati, kako čist je zrak v Ljubljani. 

S čebelami do čiste Ljubljane (foto: Jure Šujica) Jure Šujica
20. 5. 2019

Minuli teden je na strehi prostorov Ministrstva za okolje in prostor v Ljubljani kar nekoliko odmaknjeno od oči javnosti potekala zanimiva primopredaja. Ne govorimo o kakšnih dokumentih, temveč  o dveh čebeljih panjih. Ta je na prostore ministrstva prinesel župan občine Horjul, sicer pa že dolga leta čebelar (in celo predsednik Čebelarskega društva Dolomiti-Polhov Gradec), Janko Prebil.

Zanimiva ideja je bila v pripravi zadnjih nekaj tednov, vse skupaj pa se je, kakor pravi Prebil, zgodilo povsem spontano. Na zadnjem sestanku z ministrom za okolje in prostor, Simonom Zajcem, je namreč slednjemu podaril kozarec domačega medu in hitro je nastala ideja, da bi na streho poslopja na Dunajski cesti v Ljubljani postavili par čebelnjakov. Pogovori so tako stekli, v četrtek pa je bila zadeva tudi izvedena.

Zanimiva in prijetna gesta ima poleg tega dve uporabni funkciji. Tako kot še nekatere druge čebele in čebelje družine po Ljubljani (takšnih čebelnjakov je v mestu več) bodo namreč tudi te pomagale ugotavljati kakovost zraka v mestu, hkrati pa potrdile, ali je slovenska prestolnica res tako čista, kot mislimo. Seveda pa je tukaj še druga pozitivna lastnost, in to je med. Zaradi dobre lokacije (park Tivoli, kjer so gozdovi polni kostanjevih dreves, je namreč oddaljen le nekaj 100 metrov) naj bi namreč vsak izmed dveh panjev lahko pridelal kar 15 kilogramov medu na leto. Tega bodo nato seveda ustekleničili in uporabljali kot lična in hkrati zdrava ter pristna darila.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri