Seat vstopa na kitajski trg

To bo storil z električnim avtomobilom in ob pomoči matičnega koncerna Volkswagen.

Seat vstopa na kitajski trg (foto: Volkswagen) Volkswagen
13. 8. 2018

Kitajski avtomobilski trg je nedvomno eden izmed najhitreje rastočih na svetu, pri čemer številni posamezniki (še vedno) kupujejo svoj prvi avtomobil. Prav zato je tudi idealen za razvoj električnih avtomobilov. Ne nazadnje je bil kitajski proizvajalec električnih avtomobilov BYD, ki svoja vozila prodaja zgolj na domačem trgu, lani največji proizvajalec električnih avtomobilov na svetu. Za nekaj 100 vozil je namreč premagal tudi ameriško podjetje Tesla.

Narave kitajskega avtomobilskega trga pa se čez dalje bolj začenjajo zavedati tudi preostali avtomobilski proizvajalci, med katerimi je Seat. Španska avtomobilska znamka je namreč pred dnevi v Berlinu s podpisom memoranduma najavila vzpostavitev razvojno-raziskovalnega centra, ki bo med letoma 2020 in 2021 zrasel v kitajski prestolnici Peking. Gre pa pravzaprav za projekt treh strani, saj bo Seat pri gradnji in poznejšem delovanju centra sodeloval še s Volkswagnom in podjetjem Jianghuai Automobile Group Corp., Ltd. (JAC).

Za Kitajsko tudi nov avtomobil?

»Sodelovanje v tej fazi projekta je nedvomno mejnik za podjetje Seat. Današnji dan bo tako v zgodovini podjetja zapisan kot dan, ko smo vstopili v novo obdobje, ki nam bo omogočilo globalizacijo podjetja in pospešilo razvoj električnih avtomobilov. Kitajska namreč Seatu ponuja številne priložnosti, mi pa bomo kupcem ponudili storitve mobilnosti, prilagojene njihovim potrebam, hkrati pa je za nas to tudi priložnost, da se učimo iz trendov, ki nastajajo na Kitajskem,« je ob podpisu Memoranduma o skupnem interesu, kakor se dokument uradno imenuje, dejal predsednik Seata Luca de Meo.

Omenjeno partnerstvo bo pripomoglo k vstopu Seata na kitajski trg. Tja pa bodo najverjetneje vstopili tudi s povsem novim avtomobilom, SUV-om, kakršnega sta Volkswagen in JAC predstavila na spomladanskem avtomobilskem salonu v Pekingu. Čeprav gre za avtomobil znamke, ki za zdaj še vedno nosi logotip znamke JAC, je že na sprednjem delu vozila mogoče opaziti elemente, značilne tudi za vozila znamke Seat.