SsangYong predstavil pametni električni koncept e-SIV

Bolj kot podobo športnega terenca želi proizvajalec poudariti inteligentni vmesnik v kabini in možnost avtonomne vožnje.

SsangYong predstavil pametni električni koncept e-SIV (foto: Newspress) Newspress
21. 2. 2018

Večino glavnih novosti, ki nam jih bodo avtomobilski proizvajalci pokazali na avtomobilskem salonu v Ženevi, smo pri Avto magazinu v preteklih tednih že predstavili. Nismo pa še govorili o vseh, predvsem ne o manjših proizvajalcih, ki so (že dlje časa) prisotni na našem trgu. Eden izmed njih je tudi južnokorejski specialist za terenska vozila SsangYong, ki se bo letos v Švici predstavil z dvema avtomobiloma.

Prva novost, ki pa to niti ni v celoti, je evropska premiera nove generacije poltovornjaka Musso. A dolgoročno je bolj zanimiva druga novost, koncept, ki sliši na ime e-SIV. Gre za nov športni terenec oziroma SUV, pri katerem želi SSangYong opozoriti na pametni vmesnik, vgrajen v kabino vozila, v okviru katerega naj bi bil tudi sistem za avtonomno vožnjo.

Do 450 kilometrov avtonomije

Avtomobil bo dolg 4,46, širok 1,87 in visok 1,63 metra, tako da se e-SIV uvršča v tako imenovani C segment športnih terencev. Kot nakazuje ime, bo za pogon skrbela elektrika, in sicer en elektromotor z močjo 140 kilovatov, s katerim bo avtomobil dosegel največjo hitrost 150 kilometrov na uro. Baterije, katerih kapacitet ni znana, mu bodo omogočale do 450 kilometrov avtonomije, s sistemom hitrega polnjenja se jih bo napolnilo do 80 odstotkov v 50 minutah.

SsangYong ni nov igralec na trgu električnih avtomobilov, sam je prvi tovrstni koncept, KEV1, predstavil že leta 2010, do zdaj pa je znamka predstavila že štiri takšne avtomobile, zadnjega pred tremi leti v Ženevi. Govorimo o električni različici tudi pri nas prisotnega modela Tivoli, po katerem pa se vsaj z oblikovnega vidika, sodeč po skicah, nekoliko zgleduje tudi e-SIV. A tako kot pri še nekaterih drugih konceptih moramo tudi pri tem na končno podobo počakati do odprtja salona.