St. Athan novi dom električnih Aston Martinov in Lagonde

Tovarna v Walesu bo proizvodnjo modela Rapid E začela konec leta 2019.

St. Athan novi dom električnih Aston Martinov in Lagonde (foto: Aston Martin) Aston Martin
12. 9. 2018

Britanska znamka Aston Martin se pripravlja na zagon proizvodnje električnih avtomobilov, za katero bo skrbela novoustanovljena znamka pod okriljem podjetja, Lagonda. Ta je svoj prvi koncept predstavila na letošnjem avtomobilskem salonu v Ženevi, z zagonom proizvodnje leta 2021 pa naj bi postal prva prestižna avtomobilska znamka na svetu, specializirana izključno za proizvodnjo vozil, ki v ozračje ne bodo izpuščala nobenih škodljivih emisij.

Včeraj pa je bil storjen pomemben korak za znamko Lagonda. Aston Martin je namreč svojo drugo tovarno v valižanskem mestu St. Athan potrdil kot bodoči 'dom električnih tehnologij'. Tu bo namreč v prihodnje stekla proizvodnja električnega modela Rapid E, po letu 2021 pa bo na omenjeni lokaciji svojo dejavnost začela zgoraj omenjena Lagonda.

Hkrati tudi rojstni kraj novega SUV-a

»Zelo sem ponosen na Aston Martin in njihovo odločitev, da novo tovarno postavijo v kraju St. Athan. To je dokaz, da podjetje zaupa valižanski vladi in njenemu pozitivnemu pristopu k težavam. Današnja razglasitev kompleksa v St. Athanu za dom električnih tehnologij in dom Lagonde je velika zmaga za Wales. Je dokaz predanosti, znanja in ugleda naše delovne sile, hkrati pa dokaz, da je podpora valižanske vlade lahko katalizator za ekonomsko rast in nova delovna mesta,« je dejal valižanski premier Carwyn Jones.

Priprava nove tovarne je zdaj v zaključni fazi in tovarna naj bi začela obratovati proti koncu leta 2019. Takrat bo v njej stekla proizvodnja novega, prvega športnega terenca znamke Aston Martin. Ob zagonu bo sprva delovna mesta ponudila 750 delavcem, že v letu 2020 pa naj bi se v St. Athanu zaposlilo še dodatnih 150 delavcev.