Takšni so novi Volkswagnovi električni načrti

Do leta 2025 naj bi izdelali kar za polovico električnih avtomobilov več, kot so načrtovali do sedaj.

Takšni so novi Volkswagnovi električni načrti (foto: Volkswagen) Volkswagen
3. 1. 2020

Novo desetletje, v katerega smo vstopili pred dvema dnevoma, bo v avtomobilski industriji najverjetneje prineslo dokončen preskok iz klasičnih avtomobilov s pogonom na nafto in bencin k električnim avtomobilom. Kako bodo videti prva leta je na tem področju morda še najbolje prikazal Volkswagen, ki si želi v prihodnjih letih zagotoviti prvo mesto v industriji, vsaj kar se tiče prodaje novih avtomobilov.

Nemški Volkswagen je novo ero napovedal z električnim modelom ID.3, ki je svoj debi doživel na avtomobilskem salonu v Frankfurtu septembra lansko leto (in bo kljub nedavni domači predstavitvi na ceste zavil šele poleti), že letos pa naj bi bil predstavljen nov električni model ID.4, ki bo temeljil na konceptu ID Crozz. Hkrati bodo nove električne modele predstavile oziroma dale v proizvodnjo tudi druge znamke, ki so sicer del koncerna, med katerimi bo tudi Audi E-tron GT, športne različice Taycana, Seat el-Born, serijska različica Škode Vison iV in tako dalje. Za nakup ID.3 se je sicer doslej odločilo nekaj več kot 37.000 kupcev.

Tretjina vložka zgolj za znamko Volkswagen

Še pred časom so tako pri Volkswagnu napovedovali, da bodo do leta 2025 proizvedli milijon električnih avtomobilov, sedaj pa so napovedi močno dvignili. Skupno naj bi namreč v prihodnjih letih proizvedli kar 1,5 milijona električnih avtomobilov, za kar gre seveda zasluga ne le tovarni v mestu Zwickau (ta je namreč sedaj že globoko v fazi modernizacije in bo z zaključkom prenove leta 2023 na leto proizvedla kar 330.000 električnih avtomobilov), temveč se bo proizvodnja električnih vozil koncerna v Evropi razširila v več tovarn (Bruselj, Hamburg, Dresden. Mlada Boleslav, Emden).

»Leto 2020 bo ključno za Volkswagnovo transformacijo. Z začetkom prodaje ID.3 in drugih članov družine ID, ki bodo še sledili bo to transformacijo moč opaziti tudi na cestah. Naš načrt za proizvodnjo 1,5 milijona električnih vozil do leta 2025 kaže tudi na to, da si ljudje želijo okolju prijaznih osebnih vozil,« je dejal Thomas Ulbrich, član upravnega odbora pri Volkswagnu in vodja oddelka za e-mobilnost. Volkswagen sicer namerava v razvoj segmenta električnih vozil vseh znamk znotraj koncerna do leta 2024 nameniti kar 33 milijard evrov.