Tesla bo predvidoma že prihodnje leto začel izdelovati Model Y

Podjetje naj bi se že dogovarjalo za dobavo vgradnih delov vozila, vseeno pa se načrti glede na dosedanje izkušnje zdijo optimistični.

Tesla bo predvidoma že prihodnje leto začel izdelovati Model Y (foto: Tesla) Tesla
12. 4. 2018

Ameriški proizvajalec električnih avtomobilov Tesla naj bi se pripravljal na nov veliki projekt. Po nekoliko bolj produktivni proizvodnji Modela 3 v zadnjih tednih, ki naj bi končno le dosegla zastavljeni cilj pet tisoč izdelanih avtomobilov na teden, naj bi podjetje namreč že bilo v fazi priprav na predstavitev novega športnega terenca Tesla Model Y, ki se bo pridružil večjemu Modelu X. Ta naj bi šel v proizvodnjo že prihodnjo jesen, natančneje nekje sredi novembra.

Da v Silicijevi dolini delajo pri projektu novega športnega terenca, je Elon Musk razkril februarja. Tiskovna agencija Reuters pa je po informacijah dveh neznanih virov pridobila informacijo, da se Musk z dobavitelji že dogovarja o podrobnostih za dobavo vgradnih delov za vozila, pri čemer pa še niso postavljeni neki jasni roki, do kdaj bi morala biti dobava izvedena. Znano je le to, da naj bi proizvodnja stekla novembra prihodnje leto v tovarni Fremont, avtomobil pa naj bi predstavljal alternativo Modelu 3 v razredu športnih terencev.

Uradne izjave za zdaj še ni

Iz istih virov je Reuters izvedel tudi podatek o precej ambicioznih proizvodnih številkah. Prvo leto naj bi podjetje samo v ZDA proizvedlo okoli 500 tisoč vozil, kar je dvakrat več, kot naj bi znašala predvidena proizvodnja Modela 3. V ta namen naj bi zato že načrtovali izgradnjo nove tovarne v Nevadi. Proizvodnja pa naj bi se nato še povečala po letu 2021, ko naj bi omenjeni avtomobil začeli proizvajati tudi na Kitajskem.

Tako predstavniki podjetja Tesla kot tudi Elon Musk omenjenih ugibanj za zdaj ne želijo komentirati. Je pa Musk februarja razkril, da začetek naložb v razvoj SUV-a načrtuje proti koncu letošnjega leta.

Neuradne ali ne pa je po dosedanjih izkušnjah z Modelom 3 načrte podjetja Tesla in Elona Muska vseeno treba jemati z dobršno mero skepticizma. Kot omenjeno, se namreč šele zdaj približujejo načrtovani proizvodnji pet tisoč tedensko proizvedenih vozil Modela 3, ki naj bi jo sicer dosegli že julija lani, zato se zdi, da je načrtovan začetek proizvodnje Modela Y v novembru prihodnje leto v najboljšem primeru optimističen.