To je del Fiatovih načrtov za prihodnost v Evropi

V načrtu je izgradnja pilotnega V2G omrežja, s postavljanjem katerega naj bi pričeli v prihodnjih mesecih.

To je del Fiatovih načrtov za prihodnost v Evropi (foto: FCA) FCA
21. 9. 2019

Koncern Fiat-Chrysler Automobiles je v zadnjem obdobju precej malo dejaven. Pravzaprav se zdi, da sta izmed vseh znamk na stari celini še najbolj dejavni Alfa Romeo in pa ameriški Jeep. A ne glede na to v vodstvu koncerna na staro celino niso pozabili. Pravzaprav se zdi kot da zajemajo sapo in se pripravljajo na električno prihodnost. Na plan je namreč prišla novica o zanimivem projektu, ki se ga loteva ameriško-italijanska naveza.

Pilotni projekt, ki naj bi ga zagnali v Evropi tako predvideva zagon tako imenovane V2G oziroma (Vehicle-to-grid) mreže, v sklopu katerega naj bi delovalo 700 električnih avtomobilov, mestnih malčkov Fiat 500. Ti avtomobili naj bi nato tekom dneva v času, ko so potrebe po električni energiji največje, električno energijo iz baterijskih sklopov posredoval v električno omrežje in s tem pomagali k boljši preskrbi z elektriko.

Eden večjih v Evropi

Projekt, v katerega se pri Fiatu podajajo skupaj z italijanskim ponudnikom električne energije Terna bo kot rečeno sprva stekel zgolj v pilotni fazi, v omejenem obsegu. Na ta način naj bi namreč preverili, ali se projekt tudi po finančni plati izplača. Zagon prve faze je sicer predviden v prihodnjih mesecih, spomladi prihodnje leto pa naj bi začeli s proizvodnjo električnih avtomobilov.

Fiat vsekakor ni prvi ponudnik tovrstnih storitev v Evropi. Nenazadnje sta se podobnega projekta že lotila tudi Renault in Nissan, ki omenjeno storitev odvajanja električne energije nazaj v omrežje ponuja v Veliki Britaniji. Čeprav obseg držav, v katerih naj bi Fiat zagnal projekt še ni znan, pa se zdi, da bi to vseeno lahko postal eden večjih tovrstnih projektov v Evropi.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri