To je koncept, ki vas želi še bolj povezati z avtomobilom

Novost bo na trgu že čez dve leti.

5. 1. 2023

Salon CES, ki te dni poteka v Las Vegasu, je primarno namenjen ljubiteljem zabavne elektronike in zato tudi avtomobilski proizvajalci, če tam razkrivajo svoje novosti, v največji meri predstavljajo tehnološke inovacije. Volkswagen s prototipom ID.7, predstavljenim včeraj, obiskovalcem med drugim premierno ponuja vpogled v pametno klimatsko napravo. BMW je medtem predstavil povsem novo zasnovo ideje osebnega avtomobila.

Vision Dee (krajše za Digital Emotional Experience) je ime njihovega koncepta v obliki futuristične (čeprav nekoliko retro oblikovane) limuzine srednjega velikostnega razreda, ki želi po besedah inženirjev BMW pomagati ustvariti še močnejšo vez med avtomobilom in voznikom. Hkrati želi voznika še bolje približati virtualni realnost oziroma virtualnemu svetu.

Preberite še: Uradno: eden najtežje pričakovanih avtomobilov končno pripravljen na premiero

Glavni instrument za to je nov projicirni zaslon, ki se razteza čez celotno armaturno ploščo, ponuja pa pet stopenj digitalizacije prikaza oziroma količine podatkov. Na osnovni stopnji tako recimo lahko prikazuje zgolj analogno instrumentno ploščo, v peti stopnji pa se potniki lahko povsem potopijo v digitalni svet. K temu bodo pomagala tudi samozatemnitvena stekla, ki bodo pripomogla k temu, da bo kabina še nekoliko bolj ločena od zunanjega sveta.

Omenjeni zaslon je sicer novost, ki jo BMW namerava prenesti tudi v serijske avtomobile. Največji tovrstni zaslon bo po letu 2025 našel prostor v osebnih avtomobilih družine Neue Klasse. Potencial, ki ga tovrstna tehnologija prinaša, naj bi bil po besedah predstavnikov podjetja izjemen, saj naj bi v prihodnje takšen koncept predstavljal način za upravljanje vseh sistemov v sodobnih avtomobilih.

Posebnost koncepta pa je tudi njegova barva. Vision Dee je namreč odet v sivo barvo, a le na videz. Odet je namreč v posebno folijo, kakršno je BMW predstavil že na modelu iX in je omogočala menjavanje barve karoserije iz črne v belo in obratno. Pri Deeju so šli korak naprej, saj folija nove generacije omogoča, da voznik izbira med kar 32 barvami karoserije, 240 sektorjev pa omogoča izdelavo pravih grafik in večbarvnih karoserij.

Preberite tudi