Toyota širi elektrifikacijo tudi na dostavna vozila

Prvi bo električni pogon prihodnje leto dobil model Proace.

Toyota širi elektrifikacijo tudi na dostavna vozila (foto: Toyota) Toyota
9. 7. 2019

Z zadnjo generacijo modelov Berlingo in Rifter je družina večnamenskih družinskih enoporstorcev postala najštevilčnejša do sedaj. Pridružila sta se ji namreč tudi Opel (ki je po novem del koncerna PSA) z modelom Combo in pa Toyota z modelom Proace city, s katerim bo dopolnila ponudbo lahkih dostavnih vozil, katero zaenkrat sestavljata modela Prace in pa poltovornjak Hilux. Hkrati pa pri Toyoti napovedujejo tudi elektrifikacijo.

Medtem, ko električne izvedbe preostalih treh bratov nemško-francoske naveze še čakamo (Citroen je električnega Berlinga sicer ponudil že v prejšnji izvedbi) so se pri Toyoti tako odločili, da bodo že prihodnje leto ponudili električno izvedbo mestnega dostavnika. Pravzaprav bodo ta korak storili tudi pri modelu Proace, ki sicer prav tako nastaja na  platformi koncerna PSA.

Večjega in starejšega izmed bratov bodo tako predstavili že prihodnje leto, medtem ko bo Proace City z električnim pogonom na voljo še leto dni kasneje. Oba avtomobila bodo Japonci sicer razvili v sodelovanju s koncernom PSA, zaradi česar je pričakovati, da bodo napoved podobnih ukrepov kmalu predstavili tudi sami.

Bodo pa ob krepitvi ponudbe lahkih dostavnikov pri Toyoti sedaj predstavili tudi novo oznako za vsa vozila tega tipa, Toyota Professional. »Širitev in elektrifikacija Toyotine modelne palete v Evropi bomo podprli z novo znamko, Toyota Porfessional. Ta poudarja Toyotino predanost vse večjemu številu kupcev dostavnih vozil, vključuje pa tudi mrežo prodajaln, ki zagotavljajo pravo izkušnjo za na še kupce,« je dejal podpredsednik evropskega oddelka Toyote, Matt Harrison.