Uber v svojo floto vozil v Dubaju uvaja Tesle

Dubaj, ki je svoj gospodarski razcvet doživel ravno zaradi velikih zalog nafte, začenja razmišljati čedalje bolj 'zeleno'.

Uber v svojo floto vozil v Dubaju uvaja Tesle (foto: Tesla) Tesla
12. 10. 2017

Očitno se tudi z nafto bogate države zavedajo, da bo počasi prišel čas, ko po cestah ne bodo več vozili avtomobili, ki jih bo poganjala elektrika. Ena izmed 'naftnih velesil' je tudi drugi največji arabski emirat, Dubaj. Iz države namreč prihaja novica, da bo Uber, ponudnik cenovno ugodnih avtomobilskih prevozov v svojo tamkajšnjo floto vozil uvrstil električna vozila znamke Tesla.

Za namen najema prevozov je Uber razvil tudi novo mobilno aplikacijo UberONE, preko katere bodo uporabniki lahko naročali in izbirali med dvema tipoma vozil, Tesla Model S in nekoliko višjim Tesla Model X.

Uber se je za realizacijo projekta vpeljave Teslinih avtomobilov v svojo floto povezal z podjetjem 'Dubai Taxi Cooperation', ki je v začetku leta naročilo skupaj 200 avtomobilov znamke tesla za potrebe taksi službe. Sedaj se je izkazalo, da bo celotna flota teh vozil namenjena potrebam Uberja. Ameriški proizvajalec je tako že dobavil prvih 50 avtomobilov, ostalih 150 pa naj bi v Dubaj prišili tekom naslednjega leta. Dubai Taxi Cooperation se sicer s Teslo dogovarja tudi za razvoj in dobavo avtonomnih avtomobilov.

Ugodnosti za lastnike električnih avtomobilov

Poteza Uberja sovpada z načrtom Dubaja, ki je, podobno, kot ravno danes Slovenija napovedal zmanjševanje odvisnosti od fosilnih goriv. Fundacija za prihodnost Dubaja je tako izrazila pričakovanje, da bi delež električnih avtomobilov v državi do leta 2030 narastel na 25 odstotkov. V ta namen vlada lastnikov tovrstnih vozil že sedaj ponuja različne ugodnosti, kot so brezplačna parkirna mesta in brezplačno polnjenje na javnih polnilnicah – teh naj bi bilo do konca letošnjega leta po celotnem emiratu na voljo 100.

Jure Šujica

Foto: Uber, Tesla