V Sloveniji smo dobili prvo najhitrejšo polnilnico za električne avtomobile

Storitev bo na voljo za osem evrov bruto za vsako polnjenje (ne glede na čas in hitrost polnjenja), plačilo pa bo potekalo prek RFID ali kreditnih kartic, povezanih z mobilno aplikacijo Ioniity.

V Sloveniji smo dobili prvo najhitrejšo polnilnico za električne avtomobile (foto: OMV) OMV
12. 6. 2019

Pred kratkim je projekt električnih polnilnic Ionity praznoval pomemben mejnik: 100. postavljeno polnilnico, kar smo lahko opazili tudi na zemljevidu na njihovi spletni strani, ki ga sicer ves čas posodabljajo. Ob tem smo lahko opazili tudi to, da je v gradnji še kar nekaj novih polnilnic, ena v Ilirski Bistrici. No, ta se zdaj uradno tudi uporablja in s tem je z naskokom postala najhitrejša oziroma najzmogljivejša polnilnica pri nas.

Omenjena polnilnica je svoje mesto našla na tamkajšnjem bencinskem servisu ponudnika OMV, gre pa za prvo tako imenovano HPC oziroma visoko zmogljivo polnilnico, ki omogoča polnjenje z močjo do 350 kilovatov. Za primerjavo, hitre polnilnice, ki so zdaj nameščene pri nas, lahko vozila polnijo z močjo 75 kilovatov, kar je skoraj petkrat manj kot omenjena Ionityjeva, kar se seveda pozna tudi pri bistveno krajšem času polnjenja. Ta namreč baterijo do 800 odstotkov zmogljivosti napolni v 30–40 minutah.

Naslednja v Kopru

»Po uveljavitvi v Avstriji skupaj s partnerji OMV, IONITY z veseljem naznanja vzpostavitev nove polnilne postaje v Ilirski Bistrici. Veselimo se povratnih informacij uporabnikov, ki uporabljajo naše nove visoko zmogljive polnilnice v Sloveniji,« je dejal Michael Hajesch, generalni direktor družbe IONITY ob postavitvi prve polnilne postaje, za katero pri podjetju pravijo, da presega trenutne potrebe trga, saj številni avtomobili njene polne moči še ne morejo izkoristiti.

Ionityjeva polnilnica v Ilirski Bistrici ponuja štiri polnilna mesta, kmalu pa ne bo več edina pri nas. Podjetje, ki deluje kot skupen projekt BMW-ja, Daimlerja, Forda in Volkswagna, je namreč že začelo pripravo nove polnilnice (kar je mogoče videti tudi na njihovem zemljevidu). Ta bo prav tako stala na Primorskem, natančneje na OMV-jevem bencinskem servisu Bonifika v Kopru.