Video: Volkswagen ID.R pometel s Ferrarijem 458

Ob tem pa je na priljubljeni gorski cesti na Kitajskem s konkurenco opravil s prednostjo več kot dveh minut.

Video: Volkswagen ID.R pometel s Ferrarijem 458 (foto: Volkswagen) Volkswagen
15. 10. 2019

Eden po eden: so v zadnjem letu dni (in nekaj mesecih za povrh) padali rekordi; absolutni rekord na gorsko-hitrostni preizkušnji na Pikes Peak, najhitreje odpeljan krog med električnimi avtomobili na slovitem Nürburgringu, za povrh pa še zmaga ter rekord na kratki, a prestižni dirki Festivala hitrosti v britanskem Goodwoodu. A za Volkswagnov električni prototip, sicer pa tudi enega največjih promotorjev družine električnih vozil ID, ID.R to še zdaleč ni bilo dovolj. Nemci so nadaljevali pot naprej.

Še pred Goodwoodom so tako napovedali, da bodo ID.R preizkusili tudi na sloviti kitajski cesti ob vznožju gor Tianmen. 10,906 kilometrov dolga cesta je namreč v zadnjih letih tudi po zaslugi skupno 99 ovinkov postala raj za avtomobilske navdušence pa tudi proizvajalce, ki tam preizkušajo meje svojih avtomobilov. Zadnji ki se je lotil postavljanja rekorda na omenjeni cesti je bil Land Rover s svojim Range Roverjem Sport SVR. A kot se je izkazalo, se njihov lanskoletni dosežek niti pod razno ne more primerjati s Volkswagnovim.

Romain Dumas, Volkswagnov testni dirkač in med drugim tudi človek, ki je z omenjenim prototipom verjetno opravil največ kilometrov je namreč z omenjeno cesto opravil v času sedem minut in 38,585 sekund, kar je polni dve minuti in tri sekunde hitreje kot Land-Roverjev avtomobil s prisilno polnjenim petlitrskim osemvaljnikom pod pokrovom. Za primerjavo: Ferrari 458 potrebuje za omenjeno cesto še dodatnih 40 sekund več časa kot pa recimo Range Rover.

Omenjeni rekord je tako že tretji absolutni (če izvzamemo električnega v Zelenem peklu) rekord ID.R na skupno treh celinah in treh priljubljenih lokacijah, kar je zanimiv dosežek že sam po sebi. Nadaljnjih načrtov pri Volkswagnu sicer še niso razkrili, pa vendar: je njihov načrt zaznamovati prav vse celine? Mi smo za in dodajamo, da so na dobri poti.