Volkswagen I.D. številka 5: R Pikes Peak

Zadnji prototip bo hkrati prvi član družine I.D., ki bo služil svojemu namenu. A žal ne v vsakodnevnem prometu.

Volkswagen I.D. številka 5: R Pikes Peak (foto: Volkswagen) Volkswagen
20. 3. 2018

Električne avtomobile v glavnem povezujemo z ekologijo, nizkimi stroški goriva in vzdrževanja, kljub potencialu pa nekoliko manj s športnimi avtomobili, čeprav se po zaslugi znamk, kot je hrvaški Rimac, tudi ta percepcija spreminja. V svet električnih športnih prototipov pa zdaj vstopa tudi Volkswagen, pa čeprav vsaj za zdaj le s prototipnim dirkalnikom.

Iz Wolfsburga namreč prihaja vest, da se štiričlanska družina Volkswagnovih električnih avtomobilov I.D. povečuje še za enega člana in hkrati prvega športnika, model R Pikes Peak. Kot že novinčevo ime napoveduje, gre za avtomobil, s katerim bo Volkswagen poleti, 24. junija, nastopil na sloviti dirki na goro Pikes Peak v zvezni državi Kolorado. Z njim bodo na 19,99 kilometra dolgi progi v razredu električnih prototipov lovili čas 8:57,118, ki ga je Novozelandec Rhys Millen postavil leta 2016.

Vrnitev po 31 letih

»Z družino vozil I.D. želimo pri Volkswagnu postati paradni konj na področju električne mobilnosti,« je dejal član upravnega odbora nemške znamke, dr. Frank Welsch, njegovo izjavo pa je dopolnil Jürgen Stackmann, vodja oddelka za marketing in prodajo, ki je dejal, da je »dirka na Pikes Peak brez dvoma najbolj znana gorskohitrostna dirka na svetu. Za Volkswagen je zato odlična priložnost za nadaljevanje promocije električne mobilnosti, tako na področju osebne pripadnosti projektu kot tudi v tekmovalnem duhu, za kar pa gredo zasluge brez dvoma projektu I.D. R.«

Za Volkswagen pa nastop na letošnji dirki v Koloradu ni prvi. Na omenjeni dirki, ki je pred dvema letoma slavila stoto obletnico, je nemški avtomobilski proizvajalec nastopil že davnega leta 1987. Pogoji za dirkanje so bili takrat precej drugačni, večina ceste namreč še ni bila asfaltirana. Na omenjeni dirki so takrat nastopili z dvomotornim Golfom, ki je skupaj proizvedel kar 652 'konjev'. Žal pa se je nastop za Jochija Kleinta, četrtouvrščenega leto dni pred tem, končal le dva zavoja pred ciljem, saj je moral zaradi okvare vzmetenja odstopiti.