Volkswagen predstavlja mobilno polnilnico za avtomobile

Ta bo med drugim namenjena zagotovitvi (začasnih) polnilnih mest na želenih lokacijah, pa tudi ugotavljanju najprimernejših lokacij za postavitev klasičnih polnilnic.

Volkswagen predstavlja mobilno polnilnico za avtomobile (foto: Volkswagen) Volkswagen
27. 12. 2018

Električni avtomobili so tako v Sloveniji kakor tudi v svetu še vedno relativno slabo razširjeni. Razlogov za to je veliko, mednje pa zagotovo (ponekod) spada tudi slaba pokritost z električnimi polnilnicami. A novost, ki jo je danes predstavil Volkswagen, še zdaleč ne naslavlja le tega vprašanja. Kaj torej Volkswagen predstavlja danes, leto dni pred najpomembnejšim korakom v zadnjih desetletjih, splavitvijo nove družine električnih vozil ID?

Električne polnilnice, kakršne poznamo danes, so nameščene le na eni lokaciji, kar pomeni, da mora biti njihova postavitev premišljena. Volkswagen pa je na drugi strani danes predstavil rešitev, ki se zgleduje po prenosnih baterijah za mobilne telefone. Gre namreč za mobilno električno baterijo za polnjenje avtomobilov, ki jo je brez težav mogoče seliti z ene na drugo lokacijo. Ta naj bi s kapaciteto 360 kilovatnih ur napolnila do 15 vozil (seveda, z večanjem kapacitet baterij se ta številka zmanjšuje), polnjenje pa naj bi v povprečju trajalo okoli 17 minut.

Sprva kot pilotni projekt v Wolfsburgu

Po izpraznitvi baterije v postaji je to treba prepeljati na polnilno mesto, če je v bližini baterije priklop z močjo 30 kilovatov, pa lahko enota deluje tudi kot klasična polnilna postaja. Tak sistem je sicer mogoče vzpostaviti tudi, če je v bližini vir pridobivanja elektrike, na primer vetrna ali sončna elektrarna. Polnilna postaja namreč omogoča neposreden priklop tudi nanje, s tem pa sta posledično odpravljena potreba po transportu električne energije in z njim povezano onesnaževanje.

»Mobilna polnilna postaja je odločilen korak k vzpostavitvi učinkovite mreže polnilnic. Postavimo jih namreč lahko, kjerkoli je to potrebno – s stalno povezavo z električnim omrežjem ali brez nje. Tovrstna prilagodljivost tako omogoča povsem nov pristop k hitri širitvi polnilne infrastrukture. Mesta tako lahko z njihovo pomočjo poiščejo najprimernejša mesta za postavitev, nato pa s pomočjo vlagateljev postavijo klasično polnilnico. Poleg tega bo seveda mogoče postaviti večje število tovrstnih polnilnic naenkrat – kjerkoli in kadarkoli bo to potrebno,« je dejal Thomas Schmall, predsednik oddelka Volkswagen Group Components.

Seveda pa prve polnilne postaje še ne bodo takoj na voljo splošni javnosti, ampak jih bo Volkswagen kot del pilotnega projekta najprej postavil na različnih lokacijah mesta Wolfsburg. To naj bi se zgodilo v prvi polovici leta 2019, z letom 2020 pa naj bi se nato začela širitev v druga mesta in skupnosti.