Waymo v Evropo in na Japonsko s pomočjo naveze Nissan-Renault

Podpisan je bil dogovor o sodelovanju na področju avtonomnih avtomobilov, ki pa ne zajema dobave avtomobilov kot takih.

Waymo v Evropo in na Japonsko s pomočjo naveze Nissan-Renault (foto: Renault) Renault
20. 6. 2019

Mlado ameriško podjetje Waymo, za nastanek katerega je odgovoren spletni gigant Google je na domačih tleh že dodobra uveljavljeno na področju predelave in razvoja avtonomnih avtomobilov. Do sedaj  je podjetje v veliki meri sodelovalo s podjetjem Fiat-Chrysler Automobiles, kot kaže pa se bo kmalu začelo širiti tudi v Evropo in na Japonsko. Potrjeno je namreč novo partnerstvo, zavezništvo pa so sklenili z navezo Nissan-Renault, kar je precej zanimiva poteza v luči nedavne skorajšnje združitve Fiata, Renaulta in vseh ostalih pripadajočih podjetij v eno celoto.

Vse strani so tako podpisale dogovor, ki v grobem predvideva sodelovanje Wayma, Nissana in Renaulta na področju razvoja lahkega tovornega prometa z avtonomnimi vozili. Dogovor predvideva sodelovanje na teritorijih Japonske in Francije. Ob tem pri Waymu izpostavljajo prednost Renaulta in Nissana v tem, da sta obe strani že prisotni v praktično vseh avtomobilskih segmentih, zaradi česar bo mogoče dolgoročno sodelovanje.

»To je idealna priložnost za Waymo, da popelje tehnologijo avtonomne vožnje na piedestal avtomobilskega sveta v sodelovanju z inovativnim partnerjem. Z mednarodnim dosegom in obsegom proizvodnje naveze Nissan-Renault lahko naš sistem Waymo driver nove rešitve na področju mobilnosti in bodo hkrati varne za uporabo v komercialne namene v Francijo, na Japonsko in še kam,« je po najavi sodelovanja dejal John Krafcik, generalni direktor podjetja Waymo.