Reli za Svetovno prvenstvo na Hrvaškem je pred vrati, koliko slovenskih posadk je na štartni listi?

29. 3. 2022 | Matjaž Korošak
Deli

Le še slab mesec dni je do začetka druge izvedbe relija za svetovno prvenstvo (WRC), ki ga organizirajo naši južni sosedje. Na listi prijav je 66 posadk.

Zdaj je tako daleč - organizatorji pod vodstvo neumornega Danijela Šaškina so pred drugo izvedba relija Croatia. Ne glede na to, da ga organizirajo naši sosedje, je treba reči, da tako blizu svetovnega prvenstva v kakšni od avtomobilski panog še zlepa ne bo. Zatorej si le označite datum 21. - 24. april, ko se bo karavana WRC z vsemi zvezdniki volana ustavila na Hrvaškem, na prvem povsem asfaltnem reliju v tej sezoni.

Organizatorji so že objavili potek hitrostnih preizkušenj, ki so podobne kot lani, s to izjemo, da bodo morale posadke letos tudi do Platka nad Reko. SIcer pa bodo morale posadke - 66 se jih je prijavilo - prevoziti 20 preizkušenj v skupni dolžini nekaj več kot 290 kilometrov. Natančen itinerar lahko  že pogledate na tej povezavi

Lista prijav je znana

Organizatorji so tudi že objavili listo prijav (najdete jo v galeriji fotografij), na kateri seveda ni večjih posebnosti. Tako prvak Ogier kot Loeb sta že pred časom povedala, da jih v naše konce ne bo. Toda to še ne pomeni, da bo lista prvokatgornikov kaj krajša - 11 Rally1 dirkalnikov je na štartu (ex WRC), med njimi kar štirje M-Sportovi. Novinec je Pierre Yves Loubet, za njimi pa armada Rally2 dirkalnikov - kar 28 jih prijavljenih v WRC2, pa potem še 10 svežih rally3 Fiest in tako naprej.

Le dve slovenski posadki

Samo dve slovenski posadki sta na listi, podobno kot lani (tik pred relijem je Aleš Zrinski nesrečno polomil dirkalnik in nekaj svojih kosti), Aljoša Novak s sovoznikom Urošem Ocvirkom in večni Darko Peljhan z Matejem Čarom. Zagotovo bosta letos bolj suverena in z manj okvarami in prebitimi pnevamtikami bi lahko bil tudi uspeh boljši. Pri Hrvatih je seveda št. 1 Niko Pulič, ki je lani moral odpovedati nastop zaradi Covida, letos pa se s tem relijem menda poslavlja od rednega nastopanja. Sicer pa bodo imeli Hrvati na štartu kar osem svojih posadk, eno v razredu Rally2, eno v Rally3 (Siladžič), ter šest v šibkejšem razredu Rally4 (Krešimir in Martin Ravenščak, Prodan, Ćičko, Pokos, Magličić).

Tudi letos bo mogoče večino relija oziroma hitrostnih preizkušenj spremljati brezplačno, za servisno cono na Zagrebšekem velesejmu, za najbolj znane zavoje in tako imenovane Fan zone, pa bo vendarle treba kupiti vstopnice. 

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel