Bezzecchi zmagovalec v Le Mansu, Bagnaia in Marquez v pesku

15. 5. 2023 | Gregor Žvab
Deli

Italijan Marco Bezzecchi (Ducati VR46) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva v motociklizmu v elitnem razredu motoGP v francoskem Le Mansu. Drugi je bil Španec Jorge Martin, tretji pa domačin Johann Zarco (oba Pramac Ducati).

Brez točk je ostal vodilni v seštevku sezone, svetovni prvak Francesco Bagnaia. Dirkač Ducatija je že v uvodnih krogih končal v pesku, potem ko ga je med poskusom prehitevanja zbil Španec Maverick Vinales (Aprilia).

Brez točk je nazadnje ostal tudi povratnik v karavano, nekdanji svetovni prvak Marc Marquez. Španski dirkač Honde je večino dirke vozil na mestih za stopničke, toda dva kroga pred koncem je naredil napako in zdrsnil v zavoju.

Na sobotni sprinterski dirki je zmagal Martin, ki je imel tako najboljši izkupiček celotnega konca tedna. Bagnaia, ki je dobil kvalifikacije, je končal na tretjem mestu. Med njima je sobotno sprintersko preizkušnjo, novost te sezone v koledarju razreda motoGP, na drugem mestu končal Južnoafričan Brad Binder.

Včeraj je dirka, jubilejna 1000. preizkušnja v svetovnem prvenstvu, postregla z obilo pestrega dogajanja, ki pa se ni za vse končalo najbolje.

Že v uvodu sta se v dveh krogih zgodila dva padca, ki pa vsaj po prvih podatkih nista terjala hujših poškodb. Najprej je Vinales v boju z Bagnaio prepozno zaviral, izgubil nadzor nad motorjem in nato zapeljal v tekmeca, oba pa sta šla po tleh. Sprva je jezni svetovni prvak celo skočil proti Špancu in kazalo je, da bo sledil še boksarski vložek, a sta se nato vročekrvneža le pomirila.

Le krog zatem pa sta se družno zapeljala s steze še Luca Marini in Alex Marquez. Napako je naredil Italijan in pri tem zbil Španca, mlajši Marquez je imel pri tem tudi nekaj sreče, saj se je komajda izognil vrtečemu se motociklu na stezi in odskočil.

V ospredju je nekaj časa vodil Marc Marquez, ki je po poškodbi na prvi dirki sezone na Portugalskem zdaj spet nared. V kvalifikacijah se je izkazal z drugim mestom, na sobotni dirki je bil peti. Tudi danes je, potem ko sta ga prehitela Bezzecchi in Martin, kazalo, da bo uvrščen zelo visoko. A ni prišel do cilja, naredil je napako pri zaviranju in zdrsnil s steze. S tem je tretje mesto podaril Zarcoju, tako da so na prvih teh mestih končali dirkači poltovarniških Ducatijevih ekip.

"Težka dirka, na startu nisem bil najboljši, toda potem sem se vračal. Bilo je veliko dobrih bojev, še posebej z Marcom je bilo zanimivo. Vesel sem drugega mesta, to so prve stopničke v sezoni," je po dirki dejal Martin.

"Fantastično. Dirka je bila zelo dobra, zame je bilo precej lažje kot včeraj. Imel sem svoj ritem in mi ni bilo težko ostati na vrhu, ko sem prišel do prvega mesta. Velika hvala moji ekipi," je dogajanje povzel zmagovalec Bezzecchi.

V SP je po petih dirkah sezone 2023 v vodstvu ostal Bagnaia, toda po današnji ničli je prednost skoraj povsem skopnela. Ima 94 točk, le eno več kot današnji zmagovalec Bezzecchi. Tretji je Južnoafričan Brad Binder, danes je bil šesti, z 81 točkami, Martin je tik za njim z 80.

Naslednja dirka bo preizkušnja v Mugellu 11. junija.

Preberite še: Prvič letos spet na vrhu prvak

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"