Boj za zmago še bolj odprt

14. 1. 2020 | Jure Šujica
Deli

Med avtomobilisti najboljšo trojico loči le dobrih šest minut; prednost Rickyja Brabca med motociklisti precej večja.

Letošnji reli Dakar se je prevesil v zadnji del. Potem ko so s sobotnim dnevom počitka dirkači dosegli polovico letošnje preizkušnje, je danes za njimi še najdaljša etapa med Wadi Al Dawasirjem in mestom Haradh. Dirkači so morali prevoziti 886 kilometrov, 'le' 410 kilometrov pa je bil tokrat dolg special. Kljub temu je bila tudi za nekatere izmed favoritov med avtomobilisti precej zahtevna, s čimer se boj za zmago še nekoliko bolj zaostruje.

Potem ko je zadnjih nekaj dni francoski veteran Stephane Peterhansel s težavo sledil ritmu Carlosa Sainza in Nasserja Al-Attiyaha, je danes za las ugnal dirkača iz Katarja, hkrati pa se ob tem Sainzu, ki je zaključil še nekoliko nižje, močno približal tudi v skupnem seštevku. Prvo trojico po novem loči le še dobrih šest minut in pol, pri čemer je med prvima dvema - Sainzem in Al-Attiyahom - zanemarljivih 24 sekund razlike. Omeniti moramo tudi solidno predstavo Fernanda Alonsa, ki se kot eden najboljših novincev v zgodovini še vedno drži na odličnem 10. mestu v skupnem seštevku.

Veliko bolj pestro je bilo v razredu motociklistov. Po dnevu odmora je namreč sledilo kar nekaj zanimivih predstav, a najboljšo je vendarle pokazal Čilenec Pablo Qintanilla. Po odlično odpeljanem specialu je namreč na 347. kilometru že prevzel vodstvo pred Joanom Barredo, Tobyjem Priceom in Rickyjem Brabcem. Omenjeni dirkači so tako z izjemo drugo- in tretjeuvrščenega, ki sta se zamenjala, skozi cilj prišla v zgolj treh minutah in 34 sekundah razlike. Zaostanki po lestvici navzdol so bili še bistveno manjši. Četrtouvrščenega Brabca in 10-uvrščenega Matthiasa Walknerja je namreč ločilo le štiri minute in 12 sekund.

Z današnjim dnem sta se med motociklisti od dirke poslovila še Lorenzo Santolino in Daniel Albero. Prvi je namreč odstopil zaradi slabega počutja na 350. kilometru, drugemu pa je na 131. kilometru speciala odpovedal pogonski agregat. Z uspešno zaključenim letošnjim Dakarjem bi Albero sicer postal prvi dirkač s sladkorno boleznijo, ki bi prišel do cilja.

Simon Marčič medtem še vedno pridno ostaja na dveh kolesih. Danes je  dosegel svojo najboljšo uvrstitev letos, saj je skozi cilj pripeljal kot šesti predstavnik razreda Original by Motul. V skupnem seštevku razreda sicer še vedno ostaja na devetem mestu, vendar pa za Philippom Caveliusom, ki je bil kaznovan z dvema minutama časovnega pribitka, zaostaja le še uro in 19 minut. Mu bo Francoza pred koncem dirke, ki bo v petek, še uspelo ujeti?

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel