Boštjan Avbelj se vrača domov: Renault Clio je v garaži zamenjal reli dirkalnik razreda R5

12. 5. 2019 | Jure Šujica
Deli

V Škodi Fabii R5 ga bomo že čez slaba dva tedna lahko spremljali na reliju Velenje.

Lanska sezona je bila za mladega slovenskega dirkača Boštjana Avblja z Vrhnike brez dvoma ena izmed najboljših ali pa kar najuspešnejših. Ne nazadnje jo je po dvojni zmagi na zadnjih dveh dirkah italijanskega prvenstva Clio Cup in skupnim tretjim mestom ob pomanjkanju športne sreče kronal z odličnim 11. mestom na finalu pokala Clio Cup, na katerem so nastopili kar 104 tekmovalci z vsega sveta. Pričakovati bi torej bilo, da bo kariero letos nadaljeval na tem tekmovanju, a so se načrti spremenili.

Po dolgotrajnem razmisleku je Avbelj tako sprejel odločitev, da se vrača v svet relija, kjer je kariero začel, pa čeprav le kot predvoznik leta 2014. To je bilo namreč dovolj, da mu je reli prišel v žile in bil vseskozi v njegovih mislih. »Pred letošnjo sezono sem bil v velikem precepu, kako nadaljevati dirkaško kariero. Po uspešnih treh sezonah nastopanja s pokalnimi dirkalniki sem iskal izziv v razredu višje, vendar mi primanjkuje sredstev za resen projekt,« je komentiral Avbelj in ob tem opomnil tudi na pomanjkanje dogajanja na slovenski sceni krožnohitrostnih dirk.

Pokal Clio bo torej vsaj za letos izpustil, namesto tega pa se bo s Škodo Fabio R5 podal v reli vode. »Odločili smo se za eksperiment z relijem. Je zelo drago, tako da za zdaj vse drugo letos odpade,« je pojasnil svojo odločitev o prestopu. A nekaj vseeno ostaja enako, in to je ekipa. Tudi letos mu bo tako kot lani ob boku stala ekipa podjetja Lema Racing, ki bo skrbela za pripravo omenjenega dirkalnika.

Prvič s sovoznikom

Sprememba delovnega okolj in kategorije dirkanja pa za Avblja prinaša kar nekaj sprememb. Poleg novega dirkalnika bo namreč v reliju zdaj prvič nastopil s sovoznikom oziroma navigatorjem ob sebi. To vlogo bo prevzel Damijan Andrejka, do letošnje sezone navigator bratov Mišela in Matjaža Zupančiča ter Blaža Podlesnika, s katerim je lansko sezono nastopil na reliju po Idriji.

Glede napovedi je Avbelj ob tem, da bo šele prvič nastopil v reliju, razumljivo previden. Tako je za zdaj potrjen le nastop na reliju v Velenju, ki bo potekal 24. in 25. maja, v načrtu sta nato še dva relija za državno prvenstvo, več pa o tem še ne želi razkriti. Ambicije so sicer visoke, želja je tudi vrnitev v mednarodne vode, vse pa bo, česar se zaveda tudi sam, odvisno od letošnje sezone.

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem