Dakar 2021, osmi dan: minimalne razlike

10. 1. 2021 | Jure Šujica
Deli

Novo ime na vrhu med motociklisti nakazuje na to, da se bo boj za zmago razpletel šele zadnji dan.

Po dnevu počitka so se dirkači danes podali na sedmo etapo relija Dakar in sicer na 737 kilometrov dolgo etapo med Ha'il-om in Sakako. Omenjena etapa je postregla s 453 kilometrov dolgim specialom, minila pa je, vsaj z vidika odstopov, relativno mirno. A zdi se, da so se dirkači v enem prostem dnevu dodobra spočili, saj je bilo dogajanje na dirki znova pestro, postreglo pa z minimalnimi razlikami med najboljšimi.

Po nekaj povprečnih dneh se je danes znova prebudil lanskoletni zmagovalec dirke med motocikilsti, Ricky Brabec. Američan je po odličnem štartu na 279. kilometru prevzel vodstvo na današnji etapi, prvo mesto pa je nato zadržal vse do konca preizkušnje, ter tako skozi cilj med prvo trojico prišel šele drugič letos – drugo mesto je osvojil na drugi etapi. Z današnjim rezultatom se je v skupnem seštevku v skupnem seštevku dvignil na osmo mesto v skupnem seštevku, z manj kot 15 minutami zaostanka za vodilnimi pa se bo ob takšnem nadaljevanju lahko hitro vrnil v boj za skupno zmago.

Prav na samem vrhu pa je danes prišlo do novega 'zapleta', z drugim mesto za Brabcem se je namreč na prvo mesto v skupnem seštevku povzpel Jose Ignacio Cornejo Florimo, a le sekundo pred Tobyjem Priceom, ki je skozi cilj pripeljal na sedmem mestu. Price je sicer današnjo etapo začel najbolje, po 242. kilometru pa je njegov tempo nekoliko padel in tako v cilj pripeljal pet minut in pet sekund za Brabcem.

Novega etapnega zmagovalca pa je medtem prinesla današnja etapa med avtomobilisti. Na veselje domačih navijačev je namreč najhitrejši časa današnje etape dosegel Yazeed Al-Rajhi in tako Savdski Arabiji pripeljal prvo etapno zmago po šestih letih. Prvo etapno zmago letos je sicer iz rok izmaknil Stephanu Peterhanslu, le 50 kilometrov pred prihodom v cilj. Od Francoza je bil hitrejši za 48 sekund, tretji je bil Carlos Sainz. Al-Attiyah je za Al-Rajhijem zaostal za dve minuti in 48 sekund ter se uvrstil na četrto mesto.

V skupnem seštevku med avtomobilisti tako vrstni red na prvih treh mestih ostaja nespremenjen, večjih razlik pa ni niti nižje po lestvici. Sicer pa je današnja etapa prinesla nove težave za Sebastiena Loeba. Po polomljeni roki na šesti etapi je namreč danes doživel še okvaro pesta in na cilj pripeljal kot 42.

Sicer pa je današnja etapa minila v znamenju žalovanja. Po dolgi bolezni se je namreč v 69. letu poslovil Francoz Hubert Auriol, trikratni zmagovalec dirke po Dakarju, kasneje pa tudi vodja tekmovanja. V zgodovino se je sicere vpisal kot rekorder po številu teapnih zmag na eni dirki. Devet zmag je namreč dosegel leta 1984, temu dosežku pa se je s sedmimi zmagami najbolj približal Stephane Peterhansel. Jutri je pred dirkači nova nekoliko daljša (in hkrati krajša etapa od današnje) preizkušnja, ki bo dirkače v 709 kilometrih popeljala do Neoma.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"