Dakar 2021: padci med najboljšimi se nadaljujejo

12. 1. 2021 | Jure Šujica
Deli

Tako Benavides kot Price sta bila odpeljana v bolnišnico v Tabuku. Marčič med najboljšo peterico v razredu.

Današnja etapa relija Dakar je bila hkrati ena najkrajših, gledano z vidika njene celotne dolžine, hrati pa ena najdaljših, če upoštevamo le dolžino speciala. Ta je bil namreč dolg kar 465 kilometrov in zdi se, da je šlo za enega izmed najtežjih doslej, na kar so opozarjali že organizatorji dirke. Šlo je namreč za etapo, polno hitrih in, zaradi drobnega peska, tudi počasnih ter nevarnih odsekov. Če k temu dodamo še utrujenost dirkačev po dobrem tednu dni dirkanja pa je jasno, da je možnost težav in padcev še toliko večja.

Kako nevarna je bila etapa s štartom in ciljem v Neomu je najprej izkusil Toby Price. Dirkač, ki je vse do danes z minuto zaostanka v skupnem sešteku dihal za ovratnik Corneja Florima je na 155. kilometru preizkušnje po tem, ko je celo prevzel vodstvo, grdo padel in utrpel poškodbo leve roke in rame. Kako resne so poškodbe bo pokazal rentgen v bolnišnici v Tabuku, kamor so ga odpeljali s helikopterjem. Tja pa so nato le dve uri kasneje po padcu na 242. kilometru odpeljali tudi Luciana Benavidesa, ki je prav tako utrpel poškodbo ramena.

Precej več sreče kot mlajši brat Luciano pa je imel na drugi strani Kevin Benavides. Za njim je namreč najbolša etapa na letošnji dirki, ki jo je kronal z etapno zmago in minuto ter 18 sekundami prednosti pred Rickyjem Brabcom ter dodatnimi 16 sekundami pred še vedno vodilnim Cornejo Florimom. S tem rezultatom se je iz četrtega prebil na drugo mesto v skupnem seštevku, četrti pa je po novem Toby Price.

S težavami, čeprav manjšimi kot Benavides in Price pa sta se spopadala tudi Nasser Al-Attiyah in Carlos Sainz. Prvi je namreč dans utrpel kar dve predrti gumi, drugi pa le eno, a so mu težave hkrati povzročale zavore, zaradi česar je bil prisiljen v dva nepredvidena postanka, posledično pa sta oba dirkača na progi pustila veliko dragocenih minut.

Boj za etapno zmago je bil tako danes povsem francosko obarvan. Svojo prvo etapno zmago letos sta namreč lovila Stephane Peterhansel in Mathieu Serradori. Slednji je bil celo v boljšem položaju za zmago, žal pa njegovemu tempu dirkalnik ni zmogel slediti, zaradi česar je bil na 385. kilometru prisiljen v odstop. Zmago je tako prepustil izkušenemu rojaku, ki je Al-Attiyaha ugnal za 12 minut. Sainz je na drugi strani v cilj pripeljal 10 minut za njim, kar pomeni, da se vrstni red na vrhu ni spremenil.

Današnja etapa je tako po včerajšni rekordni prinesla drugi največji vsip v enem dnevu. Poleg omenjenih tekmovalcev se je med drugim od tekmovanja poslovil tudi Maurizio Gerini iz razreda Originals. Slednji je do današnjega dne v skupnem seštevku razreda držal drugo mesto, z njegovim odstopom pa je še eno mesto pridobil Simon Marčič ki je tako v omenjenem razredu sedaj prišel na peto mesto, v splošni razvrstitvi pa zaseda 43. mesto.

Jutri je pred tekmovalci že 10., nekoliko krajša etapa, na kateri bodo morali tekmovalci premagati 583 kilometrov med Neomom in Al Ulo, znova pa bodo zaradi neštetiv sipin na preizkušnji navigacijske sposobnosti tekmovalcev.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja