Dakar 2021, peti dan: v znamenju Južne Afrike

7. 1. 2021 | Jure Šujica
Deli

Tako med avtomobilisti, kot tudi med motociklisti sta današnjo etapo osvojila tekmovalca, ki letos še nista osvojila etapne zmage. Karte med motociklisti pa so znova premešane.

Reli Dakar se počasi približuje koncu prve polovice letošnjega dogajanja Pred tekmovalci sta namreč le še petkova in sobotna etapa, nato pa je pred njimi dan za počitek, dan za odmor, ki bo nastopil v nedeljo. Običajno se v tej fazi dirke med tekmovalci počasi že začno ustvarjati razlike, letos pa se zdi, da bo med motoristi napeto vse do konca, saj se krog favoritov za končno zmago skorajda širi in ne oža, kot bi to lahko pričakovali.

Da je temu tako dokazuje Kevin Benavides, Argentinec, ki je na dosedanjih štirih relijih osvojil le tri etapne zmage, lani pa zaključil na zanj relativno skromnem 19 mestu. Letos je medtem že uspel zabeležiti dve drugi mesti na dosedanjih štirih etapah, hkrati pa je četrto etapo končal šele kot 14.

Brez težav medtem ni šlo niti danes, ko je na 330. kilometru padel in si poškodoval nos, a na koncu dneva vseeno uspel slaviti pred moštvenim kolegom, Čilencem Josejem Ignaciem Cornejom Florimom, ki pa je na cilj pripeljal z vsega eno minuto zaostanka. Tretji je bil Toby Price.

Z današnjo zmago pa je Benavides uspel prevzeti tudi vodstvo v skupnem seštevku, kjer pa razlike, kot rečeno, še naprej ostajajo majhne. Xavier De Soultrait na drugem mestu zaostaja dve minuti in pol, Florima in Prica pa na tretjem in četrtem mestu loči le sekunda, pri čemer slednji za Benavidesom zaostaja tri minute in 43 sekund.

Sam Sunderland zaključuje prvo peterico, Ricky Brabec pa medtem tone vse nižje po razpredelnici in je s 25 minutami zaostanka trenutno na 14. mestu v skupnem seštevku, kar bi bila, v primeru, da bi se dirka danes končala, njegova najslabša uvrstitev na relijih Dakar.

Novega etapnega zmagovalca pa smo danes dobili tudi med avtomobilisti. Po napetem dvoboju skozi celotno etapo je namreč slavil Južnoafričan Giniel De Villiers, le 58 sekund pred sorojakom, Brianom Baragwanathom. Vseeno pa je dolgo kazalo, da bo etapa šla v roke Stephana Peterhansla, ki je bil najhitrejši še na kontrolni točki pri 292. kilometru, nato pa skozi cilj pripeljal kot tretji z dvema minutama in 25 sekundami zaostanka za De Villiersom in malenkost manj pred Al- Attiyahom. Peto mesto je osvojil Martin Prokop, Carlos Sainz je bil deveti, Loeb pa po zaslugi slabega tempa šele 20.

Če so razlike med motocikilsti še vedno precej majhne, pa med avtomobilisti že močno naraščajo. Znotraj ene ure je tako le še prva trojica: Peterhansel, Al-Attiyah in Sainz, medtem ko Loeb na desetem mestu zaostaja že za eno uro in 40 minut. Jutri je pred dirkači s 618 kilometri dolžine ena najkrajših etap, ki pa s kar 448 kilometrskim specialom znova obljublja veliko dogajanja.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja