Dakar 2021, šesti dan: Loebovi smoli še ni konca

9. 1. 2021 | Jure Šujica
Deli

Francoz je po manj kot sto kilometrih utrpel okvaro dirkalnika, ki je zapečatila njegovo usodo.

Danes je na dirki za reli Dakar vse mirno. Pred dirkači je namreč prost dan, ko si bodo lahko nekoliko odpočili in nabrali novih moči pred nadaljevanjem drugega dela letošnje dirke. Je bil pa zato zadnji dan pred odmorom zato toliko bolj napet in za nekatere (ponovno) nekoliko nesrečen, predvsem med avtomobilisti, kjer pa trojica vodilnih še naprej povečuje prednost pred zasledovalci.

Veliko pozornosti je bilo pred včerajšnjo etpao usmerjenih v Kevina Benavidesa. Zmagovalec pete etape je namreč v četrtek padel, kasnejši zdravniški pregled pa je pokazal, da je utrpel zlom nosu. Kljub temu pa se je odločil nadaljevati z dirko. A padec je očitno vseeno pustil posledice tudi v njegovi glavi, saj je skozi clj pripeljal šele kot 15 z zaostankom 10. minut za zmagovalcem, Joanom Barredo, ki je tako tudi prevzel vodstvo v skupnem seštevku.

Benavides je medtem v skupnem seštevku padel na deveto mesto. Drugo mesto na včerajšni etapi je šlo v roke Rossa Brancha, tretje pa novinca, Daniela Sandersa. Med prvo peterico sta se uvrstla še Ricky Brabec in Mathias Walkner.

Med avtomobilisti se je zadnjih nekaj dni zdelo, da Carlos Sainz počasi izgublja stik z Al-Attiyahom in Peterhanslom, včeraj pa je Španec dokazal, da še ni prav nič odločenega. 57-letnik je namreč etapo končal kar štiri minute pred Yazeedom Al Rajhijem, dobrih sedem minut pred Al-Attiyahom oziroma sedem minut in pol pred Peterhanslom. S tem je svoj zaostanek za Francozom, še vedno vodilnim v skupnem seštevku zmanjšal na vsega 14 minut in 42 sekund.

Še naprej pa smola spremlja povratnika na Dakar, Sebastiena Loeba. Včeraj je namreč na svojem dirkalniku po vsega 97 kilometrih od začetka speciala utrpel zlom vilice na podvozju svojega dirkalnika, zaradi česar je bil prisiljen počakati na asistenčno službo. V cilj je tako pripeljal šele kot 54., deset ur za Sainzem in tako pokopal vse upe za dobro končno uvrstitev. Po novem je namreč v skupnem seštevku uvrščen na 45. mesto z zaostankom več kot 11 ur za vodilnimi.

Dobra novica pa prihaja iz razreda Originals, v katerem še naprej tekmuje Simon Marčič. Mariborčan je namreč včerajšnjo etapo končal na šestem mestu, po odstopu Romana Krejcija pa je sedaj šesti tudi v skupni razvrstitvi, tri ure za Pabiško in eno uro pred najbližjim zasledovalcem, Neilom Hawkerjem. Jutri je pred tekmovalci sedma etapa med Ha'il-om in Sakako s skupno dolžino 737 kilometrov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja