Dakar 2023: najtežji katarski Dakar se je začel!

31. 12. 2022 | Jure Šujica
Deli

Med drugim ga je zaznamovalo prevračanje že v prvem ovinku. A k sreči brez žrtev!

Dakar 2023 je torej stekel! Danes je bil pred dirkači sicer zgolj kratek prolog okrog obmorskega kampa v dolžini 13 kilometrov, zaradi česar je šlo bolj kot ne za ogrevanje, vseeno pa je preizkušnja štela tudi za čas in najhitrejši so si že lahko priborili kako sekundo, ki bo na koncu lahko odločala v korist enega ali drugega dirkača. Še posebej med motociklisti smo bili takšnim razpletom, ko so po dobrih dveh tednih odločale minimalne razlike, priča kar nekajkrat.

Letos sicer v segmentu motociklistov seva manjša praznina, saj so slovo Dakarju po lanski polomiji oznanili pri Yamahi. Vseeno bo boj za vrh očitno zelo napet, saj so se na prologu na koncu na vrh uvrstili dirkači štirih različnih ekip. Najhitreje je z ekspresno etapo opravil Toby Price z motorjem znamke KTM, sekundo za njim je končal Daniel Sanders z dirkalnikom znamke GasGas, tretji z zaostankom devetih sekund je bil Ross Branch na motociklu znamke Hero, četrti pa Joan Barreda Bort s Hondo, ki si je skupaj z Branchem in Kevinom Benavidesom (KTM) delil enak čas.

Prvi dirkalnik znamke Husqvarna je dosegel deveto mesto (+00:13), za njegovim krmilom pa je bil Michael Docherty. Gre za dirkača ekipe HT Rally Raid, katere član je tudi slovenski dirkač Toni Mulec. Slednji je z zaostankom 28 sekund zasedel 27. mesto. Drugi Slovenec, ki sicer nastopa v razredu Originals, Simon Marčič, je prav tako z dirkalnikom znamke Husqvarna zasedel 81. mesto, v cilj je pripeljal z zaostankom minute in 16 sekund.

Med avtomobilisti so letos najbolje začeli dirkači znamke Audi. Po smoli na lanski dirki, ki jo je zaznamovala kopica težav, so prolog zaključili na prvem (Ekstrom) tretjem (Peterhansel) in šestem mestu (Sainz). Drugo mesto je osvojil Sebastien Loeb, Nasser Al-Attiyah, ki še naprej ostaja zvest Toyoti, pa je bil četrti. Po pričakovanjih so razlike med avtomobilisti po prologu nekoliko večje. Henk Lategan je na 10. mestu zaostal že za 21 sekund.

Prolog, pravzaprav prvi ovinek dirke, pa bi že skoraj terjal prvo žrtev. Jose Ignacio Cornejo se je namreč očitno nekoliko preveč samozavestno podal na progo, zaradi česar ga je v zavoju zaneslo in je svoj dirkalnik prevalil čez bok. Pri tem pa očitno ni utrpel večjih poškodb, le izgubil je minuto časa, za katero je prepričan, da jo bo uspel nadoknaditi v prihodnjih dneh.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol