Drift: Dvoranski drift

22. 7. 2016 | Dušan Lukič
Deli

Najbolj pričakovana dirka serije Adria Drift v sezoni 2016 je za nami. Splitska Spaladium Arena je gostila prvo 'indoor' drift dirko na celinskem delu Evrope. Spektakel, ki ga bo težko prekositi. In čeprav so mnogo dirkačev skrbele velikost, postavitev in podlaga proge, so bili na koncu prav vsi navdušeni!

Kvalifikacijske vožnje je odvozilo 24 od 27 prijavljenih dirkačev iz Slovenije, Hrvaške in Madžarske. In že v kvalifikacijah je bilo jasno, da lokalnih voznikov, ki so v seriji večinoma vozili prvič, nikakor ni dobro podcenjevati. Kar štirje so se namreč uvrstili med najboljših 16, ki se pomerijo v vožnjah na izpadanje. Eden izmed teh je bil Ivo Znaor, lanski podprvak serije Adria Drift, ki je prav za to priložnost kupil avto, ga prevzel le dan pred dirko, rešil večino mehanskih težav, a žal že v prvem TOP16 dvoboju izpadel proti izredno razpoloženemu Igorju Tabaku. Tabak je nato izločil še enega domačina, Jureta Poljaka, in se skupaj s Karlom Pavičićem, Brunom Stergarjem in Petrom Karaiem uvrstil med najboljše štiri. Ti so s srditimi boji, pregretimi avtomobili in razgretimi glavami poskrbeli za napete trenutke. Žal smo v boju za zmago videli le eno, sicer zelo izenačeno, vožnjo, saj je Stergarju počila polgred in Tabak je tako zlahka prišel do zmage na tretji dirki serije Adria Drift.

V boju za tretje mesto je Pavičić naredil napako, pometel z označevalnimi ograjami in stožci ter tako podaril tretje mesto Petru Karaiu. Pavičić je poskusil premakniti tudi betonsko ograjo, ki pa se ni pustila tako zlahka, a mu je prinesla Avto magazinovo nagrado Moment of the race za tako imenovani kiss the wall, dotik zidu. Najboljši novinec na dirki je bil zopet Robi Barle, ki je na odlični poti, da osvoji naziv najboljšega novinca sezone.

Vodilni po dveh dirkah, Uroš Berdajs, se je v dvoboju z na koncu tretjeuvrščenim Karaiem pomeril že v osmini finala in izpadel, njegova prednost v skupnem seštevku pa je ostala le še malenkostna: Tabak za njim zaostaja le še za pet točk.

»Zelo me veseli, da smo prvo dvoransko dirko v tem delu Evrope lahko izpeljali v tako lepem mestu, kot je Split, sploh v tem letnem času,« je bil po dirki zadovoljen Drey, šef serije Adria Drift. »Za nas je bila to najtežja dirka, za naslednjo sezono pa vidimo še ogromno potenciala. Presenečen sem bil nad energijo obiskovalcev, še zlasti nad ogromno podporo lokalnim tekmovalcem,« je še dodal.

Naslednji dogodek serije Adria Drift bo na sporedu po poletnih počitnicah, 4. septembra, v vedno atraktivnem Beogradu.

Dušan Lukič, foto Klemen Humar

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja