Slovenci na evropskem prvenstvu v reliju v Italiji končali tik pod vrhom!

31. 7. 2023 | Matjaž Korošak
Deli

Konkurenca je bila huda, kar daje rezultatom še večjo težo!

Izjemna konkurenca najboljših italijanskih posadk in dejstvo, da gre za poletni reli v Rimu in oklici, govori o tem, da je Rally di Roma Capitale eden od vrhuncev evropskega prvenstva, ki vse bolj pridobiva veljavo, tudi zaradi velikega števila posadk, ki se iz svetovnega vračajo na raven evropskega prvenstva. Na zahtevnem in dolgem reliju (189 km HP) sta tokrat dve slovenski posadki poskrbeli za enega najboljših mednarodnih rezultatov slovenskega relija.

Avbelj in Andrejka tik pod vrhom

Boštjan Avbelj in Damijan Andrejka sta vozila z visoko štartno številko, ker nista bila prijavljena v konkurenco EP. Sredi relija sta se borila za prvo deseterico, nato pa svoje najboljše vožnje pokazala v zadnji tretjini relija. Ko so bile razmere na cestah najtežje, je Avbelj izkoristil izkušnje z italijanskega asfalta, odpeljal brez napak in se v zadnjih šestih preizkušnjah prebil iz enajstega mesta na končno peto.

Uroš Modlic

Pred zadnjo preizkušnjo je za prvo peterico zaostajal še 0,1 sekunde. Zaključni kilometri pa so bili v znamenju Slovenca, lanskega Avtomobilista leta zveze AŠ2005. Avbljevo peto mesto na reliju za EP v Rimu je še toliko bolj pomembno, ker je za ta rezultat tik pred koncem premagal avstrijskega prvaka Wagnerja, pred njim pa je bil lanski evropski prvak Llarena in vodilni v letošnji razvrstitvi Hayden Paddon (nekdanji tovarniški voznik). Reli je sicer dobil Italijan Andrea Crugnola s sovoznikom Pietrom Ellio Ometto.

Škulj in Šumerjeva med mladinci

Bence Foto

Prav tako vrhunsko se je reli razpletel za Marka Škulja in Pio Šumer (Opel Corsa Rally4). Škulj se je pri 19 letih prvič prijavil na reliju za EP in bil debitant v konkurenci mladinskega prvenstva. Izkazal se je s konstantno in suvereno vožnjo, s katero si je priboril končno šesto mesto v mladinski konkurenci in tudi prve točke za evropsko prvenstvo. Šesto mesto med mladinci in osmo skupno v RC4 dobita še toliko večjo veljavo ob dejstvu, da je reli končalo kar 25 posadk v tem razredu.

Preberite še: Predstavljamo vam edini pravi način zaščite avta pred točo! Ja, pa kaj še ... (VIDEO)

BONUS VIDEO: Audijev tehnološki pionir zdaj še bolj izstopa, vendar na nepričakovan način!

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol