Komentar Andraža Zupančiča: formula 1, VN Las Vegasa - Konec dober, vse dobro

20. 11. 2023 | Andraž Zupančič
Deli

Premierna dirka za VN Las Vegasa, sicer tretja dirka v tem mestu greha, se je začela slabo, organizator in celotno vodstvo formule 1 si je privoščilo toliko napak in nelogičnih zdrsov, da je bilo težko verjeti, da se bo ta šlamastika dobro končala. A glej ga zlomka, rek »konec dober, vse dobro« se je v sorazmerno hladni ameriški noči sprevrgel v zanimivo in na trenutke več kot zabavo dirko. V dirko, v kateri so uživali celo dirkači. 

Seznam zdrsov formule 1 in organizatorjev sicer ni tako kratek, a ga lahko strnem v le nekaj točk: neustrezno pripravljena steza z uničujočimi posledicami za Carlosa Sainza, neskončne zamude, nezadovoljni gledalci, ki so jih dobesedno nagnali s tribun, kazen, ki je sploh ne bi smeli izreči, in neraven asfalt, usoden za Landa Norrisa.

A tukaj se seznam dejansko lahko tudi konča, kajti spolzek asfalt je bil le pika na i in dejanski povod za zanimivo dirko. Da o dolgi ravnini na Stripu niti ne govorimo. Ko je že vse kazalo, da bo imel Red Bull spet težave kot v Singapurju in da bo Ferrari lahko unovčil hitrost, ki je dejansko prišla tako rekoč od nikoder, se je ruleta formule 1 spet zavrtela v korist Maxa Verstappna. Da, spet, kot že ničkolikokrat do sedaj. Niti kazen za preveč optimističen start ga ni ovirala, kajti to pot mu je pomagal varnostni avtomobil in nespretni tekmeci.

Pozabimo, da je Nizozemec osvojil svojo 53. zmago v formuli 1, raje se osredotočimo za pravi šov, ki so ga uprizorili tudi drugi tekmeci, pri čemer pa seveda tudi Max sam ni ostal gledalcem dolžan prav ničesar. Bolj kot Maxova pretkana vožnja in nekaj sreče z varnostnima avtomobiloma bode v oči nova zaušnica Sergiu Perezu.

Dobro, s tretjim mestom je Mehičan postal podprvak letošnje sezone, a da ga je na prejšnji dirki v zadnjem krogu ugnal Alonso in mu tako prisolil eno zaušnico, mu jo je to pot na drugo lice lepo »primazal« Charles Leclerc. Ki je bil z drugim mestom vseeno manj zadovoljen, saj so pri Ferrariju imeli realne možnosti za zmago. A se jim račun spet ni izšel, vzroke za to pa lahko iščejo tudi v smoli. Ta je vedno del športa in letos je Ferrariju res ne manjka. Še ko jim gre vse dobro od rok in na postankih v boksih najdejo vse gume, jim jo zagodejo drugi dirkači.

Recimo Lando Norris, ki jo je po trdem izletu s steze dobro odnesel. A kot je kasneje dejal, je njegovo trčenje povzročila neravnina na stezi, ki jo morajo, tako on sam, do naslednje dirke odstraniti. Kot morajo dobro utrditi vse pokrove jaškov in se naučiti, da predpisi gor ali dol, s tribun enostavno ne smeš pregnati gledalcev, ne glede na pozno uro. Ni dobro za skupno podobo, dragi prijatelji. Če jim to uspe, se bomo naslednje leto lahko veselili nove dobre dirke v Las Vegasu. 

Preberite še: To je avtomobil, s katerim se naokrog prevaža priljubljeni slovenski duhovnik Martin Golob

BONUS VIDEO: To so najbolj precenjeni in podcenjeni avtomobili v 2023!

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol